2014. szeptember 14., vasárnap

Paleo lenmagos bagettek tojáskrémmel

Arany lenmaggal és szárított fokhagymával készítve még finomabb. :)
        Mióta próbálok cukor- és gluténmentesen étkezni, elég nagy gondolt jelent a kenyerek és kiflik helyettesítése egészséges alternatívával. Sok paleo recepttel próbálkoztam már, és bátran kijelenthetem, hogy ez a legropogósabb és legfinomabb bagett, ami kikerült a konyhámból. Én csak fél adagot készítettem, mert nem szeretem sokáig ugyanazt enni, inkább többször készítek több fajtát. Az ember hamarabb felhagy az egészséges táplálkozással, ha mindig ugyanazt kell ennie, ezt már tapasztaltam. :) Sosem voltam túl nagy kenyérfogyasztó, de jó tudni, hogy van mit ennem, ha megkívánom:) A receptet a Paleolit életmódmagazin 2014/3-as számában találtam. Kellenek hozzá speciális hozzávalók, amik sajnos nem olcsók, de igenis hiszem, hogy érdemes pénzt és időt fektetni az egészségünkbe (ráadásul egy hozzávalóból sem kell nagy mennyiség:).

Hozzávalók (5 kis bagetthez):

- 100 g őrölt lenmag (én tartok otthon őrölt formában, hogy ha este nagyon megkívánnám, ne bosszantsam a szomszédokat és a páromat az őrlőgéppel:)
- 50 g nyílgyökérliszt (szuper paleo alapanyag, ropogós lesz tőle a bagettke:)
- 50 g kókuszliszt
- fél teáskanál szódabikarbóna
- egy teáskanál almaecet
- kevés só
- 15 g útifűmaghéj
- 1,5 dl víz
- 3 kis tojás

Elkészítés:

     A sütőt előmelegítjük 190 fokra, az útifűmaghéjat pedig elkeverjük a vízben, majd félretesszük, hogy zselévé dermedjen. A lenmagot, a nyílgyökérlisztet és a kókuszlisztet összekeverjük, majd mehet bele kb. fél mokkáskanálnyi só, almaecet és szódabikarbóna, végül a tojás és a beáztatott útifűmaghéj. Alaposan összegyúrjuk. A kemény tésztából 5 kis bagettet formázunk. Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük  a kis drágákat, a  tetejüket éles késsel bevagdossuk, majd kb. fél óra alatt készre sütjük. Én tojáskrémmel töltöttem meg a reggelire való bucimat: ehhez egy személyre megfőztem 2 darab tojást. Lereszeltem, majd tettem hozzá egy evőkanál Cocomas kókusztejszínt, 1 gerezd reszelt fokhagymát, kevés dijoni mustárt, sót és borsot. Hogy szilárdabb legyen, egy icipici konjac lisztet is kevertem bele. Szuper reggeli, ha sósat kívánunk:)

Számoltam is: 1 db bagett kb. 85 grammot nyom és kb. 220 kalóriát, 10 g fehérjét, 17 g széhidrátot és 13 g zsírt tartalmaz. Jó étvágyat!:)

2 megjegyzés:

  1. Huh, annyira szépek:) nyeltem egy (mit egy..) nagyot ahogy elolvastam mi hogy készül:DD Köszi a tippet, mióta "vikizek" 1x sütöttem szafis paleo ripst, de ennek most egy életem egy halálom neki állok:) csak nem hagyhatom a sok lisztemet elavasodni:D Valamire rá kellene kenni a kacsa tepertőkrémecskémet.
    Köszi!
    D. Judit a "Klubból"

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :) En mostanaban ritkan sutok kenyerfelet, nem is hianyzik annyira, de ha megkivannam, ezt sutnem, arany lenmagbol. :) Egeszsegedre, Viki! :)

      Törlés