2014. szeptember 20., szombat

Fehércsokitorta lime-mal és áfonyával

        Mióta próbálok cukor-és lisztmentesen kajálni, nem igazán volt rá alkalom, hogy süssek valami mocskosul- egészségtelenül- mennyeien finomat. Bár most is sokat  ügyködök a konyhában, húdenagy kreativitásra azért nem adnak lehetőséget a jelenlegi receptjeim, úgyhogy bevallom őszintén, hiányzott kicsit a tortákkal való pepecselés. Namármost, mivel a héten két, azaz kettő darab szülinapra is hivatalosak voltunk, kapva kaptam az alkalmon, hogy végre kipróbálhatok egy új tortareceptet. Egyből Csakapuffin oldalán kezdtem nézelődni (http://csakapuffin.cafeblog.hu/), mert amit eddig sütöttem Tőle, az mind isteni lett, a Túró Rudi tortámat máig emlegetik. Valami csoda, amit ez a nő a konyhában művel, minden elismerésem az Övé. Meg is akadt a szemem ezen az áfonyás-lime-os csodán. Nagyon jól sikerült már elsőre is, úgyhogy mindkét szülinapos ezt kapta tőlem:) Fantasztikusan édes, mégis fanyar, a tésztája csokisan ropogós... Nagyon-nagyon finom torta. Elsőre (és igen, másodszorra is) pepecselős munka (a tészta formába varázsolása miatt), de harmadszorra biztosan  tökéletesen sikerül majd nekem is:))).

Hozzávalók (18 cm-es formához):

Tészta:
- 100 g hideg vaj (semmiféle margarin)
- 50 g porcukor
- 135 g rétesliszt
- 15 g kakaópor
- fél tojássárgája

Krém:
- 200 g fehér csoki
- 120 g tejszín
- 2 lime reszelt héja
- fél lime leve
- 250 g Mascarpone

A tetejére:
- áfonya
- csoki

     A tésztához előmelegítjük a sütőt 180 fokra. Egy tálban összekeverjük a porcukrot, lisztet és kakaót, majd beletesszük a hideg, kockákra vágott vajat. Ügyes mozdulatokkal elmorzsoljuk benne, majd belegyúrunk egy fél tojássárgáját. Homogén kis gömböt kapunk, ezt takarjuk le folpackkal és tegyük hűtőbe pihenni. Fél óra múlva vegyük ki. Nekem sziklaszilárd lett, mikróval segítettem rajta:D Akkor meg túl puha lett, ment vissza a hűtőbe. El kell vele játszadozni kicsit:))) Ha nem túl puha, nem túl kemény, akkor két zsírpapír között kinyújtjuk akkora körré, hogy ha a formát a közepébe tesszük, maradjon körülötte úgy 4 cm perem. A formát kívülről körbevágjuk, majd a tésztát beleügyeskedjük a tortaformánk aljába, a maradék tésztát pedig a forma oldalára nyomkodjuk (nem kell egészen a tetejéig, úgy fél centit lehagyhatunk). Ez így igen egyszerűen hangzik, gyakorlatilag azonban a tészta omlós és nagyon könnyen szakad. Bárhol, mindenhol. A jó hír viszont, hogy mivel ez egy vajas tészta, bárhogy is nyomkodjuk a formába, úgy marad és összesül, tehát akár centinyi darabokból is összetoldhatjuk. A lényeg, hogy szépen kibéleljük vele a formánkat, ahogy azt a képen láthatjuk. Gyakorlat teszi a mestert:D. Ha kész, az alját villával megszurkáljuk, sütőpapírt fektetünk bele (valamivel szélesebbet, mint a forma átmérője), erre babot- vagy esetemben sárgaborsót:D szórunk, hogy ne púposodjon fel, és 10 percre betesszük sülni. Tíz perc után kivesszük a nehezéket a sütőpapírral együtt (az esetlegesen ráragadt tésztadarabkákat visszanyomjuk a helyükre), majd még negyed órát sütjük. Ha kész, hűlni hagyjuk. Nem kell hozzá cukrász végzettség, de azért el lehet vele pepecselni, no. :)
      A krém viszont annyira egyszerű, hogy elkészítésénél visszanyerhetjük a drága időt, amit a tésztánál elpepecseltünk. A tejszínt feltesszük melegedni, majd beletördeljük a fehércsokit (VAGY: használjunk Schogetten márkájút, mint én, az eleve kockákból áll ;). Addig melegítjük és kevergetjük (folyamatosan!), míg a csoki elolvad. Belekeverjük a reszelt lime-héjat és lime-levet, ezt is elkeverjük, majd megvárjuk, míg kihűl. Végül mixerrel belekeverjük a mascarponét, és kész is a habkönnyű, lime-os kém:) Megtöltjük vele a kihűlt tortafomát, hűtőbe tesszük néhány órára, majd lecsatoljuk a forma oldalát, a tortánkat tányérra tesszük és ízlés szerint áfonyával (és csokival) díszítjük.
        Mennyei. Jó étvágyat!:)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése