2014. március 26., szerda

Bakonyi sertésborda


   Bevallom őszintén, nem szoktam disznóhúsból főzni, sőt... Nem mintha nem szeretném, szó sincs róla (föltéve ha jó puhára megsütik/megfőzik:), egyszerűen csak szeretem a pikk-pakk elkészíthető, gyors recepteket, és ezek általában csirkehúsból készülnek, legalábbis eddig ezt hittem:) Szeretném ezt a tévhitet eloszlatni: a mai vacsora elkészítése nem tartott tovább 40-50 percnél, kevés mosogatnivalót (nálunk Csallóközben rékast:) hagyott maga után és nagyon finomra sikeredett:). Ezentúl szeretnék gyakrabban készíteni disznóhusis ételeket: egyrészt, mert nem szeretném, ha egyoldalúan táplálkoznánk, másrészt, mert a szüleimnél múlt héten volt disznóölés, és tele a mélyhűtő porciózott disznóhússal:) Az alábbi ételt az interneten találtam (http://receptneked.hu/sertes/bakonyi-sertesborda-3/), a képen nagyon jól nézett ki, magyaros, zöldséges, a neve csábító... Kapott egy esélyt, és nem bántam meg:) Az eredeti recepten minimális változtatásokat eszközöltem. Hajrá!:)

Hozzávalók 4 személyre:

- 4 szelet csont nélküli karaj (nekem fél kiló lett)
- 15 dkg füstölt szalonna (szerintem a húsosabb a jó:)
- 1 fej hagyma
- 1 db paradicsom
- 1 db zöld paprika
- fél kiló gomba
- 2 dl tejföl
- 2 evőkanál rétesliszt+a hús meghempergetéséhez
- olaj
- 1 teáskanál bors, 2 teáskanál édes pirospaprika, másfél teáskanál só (ez az én ízlésemet tükrözi, ami extrémen sós. Talán elég bele kevesebb is:) Kóstolni, kóstolni, kóstolni...

Elkészítés:


   A recept menetét próbáltam a lehető legpraktikusabban leírni, én így készítettem el és tényleg ügyesen meglett (este fél10-re;). Fontos, hogy jól osszuk be az időnket:). A szalonnát kis csíkokra vágjuk és olajon megpirítjuk. (Szerintem érdemesebb húsos szalonnát venni, mert azt benne is hagyhatjuk az ételben. Az eredeti recept szerint olaj nélkül ki kell sütni a szalonna zsírját és a pörcöket kivenni, én inkább kevésbé zsíros szalonnát választottam és utólag visszapakoltam az edénybe a szalonnadarabokat is, és nagyon jó ízű lett a végeredmény:). De ezt csak margóra.)
    Míg  szalonnadarabok pirulnak, a húst kiklopfoljuk és megsózzuk. Ha a szalonnánk minden zsírját kiizzadta,  kiszedjük az edényből és félretesszük. A karajszeleteket lisztbe forgatjuk és pár perc alatt elősütjük a zsiradékban, majd ezeket is félretesszük. A hagymát, paprikát és paradicsomot még akkor felaprítottuk, míg a husink pirult:). Beletesszük az edénybe (még mindig ugyanabba!:), és pároljuk kb. 5 percig. Ezalatt megtisztítjuk és felszeleteljük a friss gombát, majd hozzátesszük a hagymás-zöldséges keverékhez. Belekerül a félretett szalonna, só, bors és paprika is. Tovább pároljuk még néhány percig, majd felöntjük 3 dl vízzel, belefektetjük a hússzeleteket és lassú tűzön kb. 20 perc alatt puhára főzzük. Eközben egy tálban simára habarunk 2 dl tejfölt, 2 evőkanál lisztet és fél deci vizet. Ha a hús puha, a karajszeleteket kiemeljük, hogy össze ne törjenek (micsoda kalandos életük van:), a tejfölös keveréket pedig gyors mozdulatokkal, hogy esélye se legyen becsomósodni, a szafthoz keverjük. Miután rottyant egyet, visszakerülnek bele a hússzeletek. 
            Lecsóillatú, magyaros, laktató, nagyon finom... Rizzsel vagy tarhonyával ajánlom fogyasztani:) Jó étvágyat!



2 megjegyzés:

  1. Ezt biztos kipróbálom a napokban, nagyon guszta!

    VálaszTörlés
  2. :) Nagyon ízlett nekünk is, és tényleg ügyesen elkészült:)

    VálaszTörlés