2014. március 14., péntek

Indiai csirkemell

     Avagy indiai csirkemell, ahogy én szeretem:) Lehet, hogy az indiaiak nagyokat fintorognának az állagán/illatán/színén/ízén, de nekem pontosan így tökéletes. Nézelődtem az interneten, és addig adagoltam a hozzávalókat, fűszereket, mézet, amíg el nem értem ezt a nagyon pikáns, nagyon fűszeres, de a méztől és tejszíntől mégis selymes ízvilágot. Az én konyhámban így készül az indiai csirkemell:

Hozzávalók (4 nagy vagy 6 kisebb adag):

- 600 g csirkemell
- egy fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- kb. 50 g vaj
- 500 g fehér joghurt
- 2 dl tejszín
- 2 nagy evőkanál méz
- 2 evőkanál liszt
- só, fehérbors
- garam masala, curry, kurkuma, szárított gyömbér  (manapság már mind könnyen beszerezhető)
- karikákra vágott chili/chiliszósz/erős pista- bármivel pikánssá tehetjük.

Elkészítés:

   A csirkemellet csíkokra vágjuk. A vöröshagymát felaprítjuk, majd a vajon megpároljuk. Beleszórunk 1 evőkanál garam masala fűszerkeveréket, 1 evőkanál curryt, 1 teáskanál kurkumát, 1 teáskanál gyömbért, kevés fehérborsot és 1 teáskanál sót. Belenyomjuk a két gerezd fokhagymát is. Pirítjuk egy kicsit, majd beleforgatjuk a csirkemellet. Felöntjük fél deci vízzel és lassú tűzön puhára pároljuk a husit. Ha a hús puha, hozzáöntünk 500 g joghurtot és mégegy teáskanál sót, majd rottyantunk rajta egyet. Ha pikánsan szeretjük, márpedig ez úgy finom:), karikákra vágott chilit vagy chiliszószt teszünk bele. (Én házi darált chilikeveréket használok, amit a párom tavaly készített saját termesztésű naga jolokia chilipaprikából és kápiából. Méregerős és nagyon finom:). Belecsorgatjuk a mézet. A tejszínhez hozzáöntünk 1 dl vizet és elhabarjuk benne a két evőkanál lisztet, ezzel sűrítjük be a mártásunkat. Megkóstoljuk és ha kell, ízlés szerint fűszerezzük még:). 
    Illatos basmati vagy jázmin rizzsel tálaljuk, ezek lágysága nagyon jól harmonizál a csípős szósszal. Karikára vágott póréhagymával díszíthetjük. Mennyei finom. Jó étvágyat:)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése