2014. március 23., vasárnap

Ropogós kínai csirkefalatkák sült rizstésztával és édes chiliszósszal

            Az egész úgy kezdődött, hogy a Kauflandban ázsiai hetek zajlanak épp, és potom pénzért, akciósan 2 €-ért sikerült hozzájutnom egy nagy üveg (azóta bespájzoltunk még hárommal:) édes chiliszószhoz, aminek nagy rajongói vagyunk a párommal együtt:). Kitaláltam hát, hogy a finom mártáshoz készítek húst és köretet is, és vacsira kínait eszünk. Íme:

Hozzávalók (3-4 személyre):

Hús:
- fél kiló csontozott csirkecomb 
(csirkemellből nem lenne ilyen omlós)
- 2 evőkanál szójaszósz
- 1 evőkanál almaecet
- 2 gerezd fokhagyma
- 2-3 cm gyömbér
- burgonyakeményítő

Tészta:
- 200 g rizstészta
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 fej hagyma
- 1 evőkanál méz
- 4 evőkanál szójaszósz
- olaj
- (1 egész tojás)

+édes chiliszósz

       A csirkecombot kb 4x4 cm-es falatkákra vágjuk. A gyömbért lereszeljük és kinyomjuk a levét, majd a léhez hozzákeverünk 2 evőkanál szójaszószt, 1 evőkanál almaecetet és belereszeljük a fokhagymát is. Ebbe a finom páclébe forgatjuk bele a csirkét és fél órára félretesszük. 
       Míg a csirke pácolódik és finom ízekkel telítődik, vizet forralunk és kevés sót szórunk bele. A rizstésztát kb. 2-3 percig főzzük, majd leszűrjük. A hagymát és fokhagymát felaprítjuk és egy wokban olajon üvegesre pirítjuk. Beleöntünk 4 evőkanál szójaszószt (többet is lehet, nekem elfogyott:) és 1 evőkanál mézet. Ebben a keverékben pirítjuk a tésztánkat néhány percig. Én elhabartam egy tojást és beleforgattam a tésztába, mert a kínai étteremben így láttam:). Az íze finom lett tőle, de a küllemének nem tett jót, legközelebb szerintem kihagyom a tojást. Ha a tészta kész, tálba tesszük és a wokot kitöröljük egy papírtörlővel.
     Amikor letelt a pácolási idő (ekkora a tésztánk már kész), a csirkedarabokat burgonyakeményítőbe forgatjuk, hogy mindenhova jusson, és wokban, ugyancsak olajon aranyszínűre pirítjuk. Nincs más hátra, mint a tálalás:) A rizstésztából koszorút rendezünk a tányérra, középre omlós és ropogós csirkefalatkákat helyezünk és bátran meglocsoljuk chiliszósszal. Merem állítani, hogy a kínaiban sem ettünk ennél jobbat. Jó étvágyat!:)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése