2014. március 22., szombat

Paleo lenmagkenyér

    Sosem próbálkoztam még paleo kenyér sütésével- bevallom őszintén, főként azért, mert a legtöbb paleo kenyérhez többféle speciális paleolit magliszt kell, melyek kilója 10-20 €. Nem olcsó mindet beszerezni, még kisebb kiszerelésben sem, de mostanra végre a nagyja maglisztet a kamrámban tudhatom:), úgyhogy a jövő héten tervben van egy soklisztes paleo-bagett megsütése. Addigis ki akartam próbálni egy viszonylag olcsó, egyszerűbb alapanyagokból elkészíthető paleo-kenyeret. A héten volt szerencsém ellátogatni egy paleokenyér-sütő előadásra, ahol a szemünk láttára gyúrtak és sütöttek finomabbnál finomabb, egészségesebbnél egészségesebb kenyereket, s adtak tanácsokat és tippeket ezek elkészítéséhez. Kaptunk egy csomó receptet is, ezek között volt az én kiválasztottam is, a lenmagkenyér:) A receptjeimben mindig feltüntetem a forrást: a papír szerint a recept L. Hegedűs Esztertől származik, köszönöm szépen Neki:)

Hozzávalók:

- 200 g őrölt lenmag (készen is kapható, én magam őröltem)
- 3 tojás
- 1 dl víz
- 2 evőkanál citromlé
- 3 evőkanál kókuszzsír
- 1 evőkanál xilit
- 1 kávéskanál só
- 1 kávéskanál szódabikarbóna
- 1 kávéskanál kenyérfűszer-keverék (én a DM-ben vettem, ánizst, koriandert, köményt és római köményt tartalmaz, de külön-külön vagy együtt is felhasználhatjuk ezeket a fűszereket)


Elkészítés:
    
    A kenyér elkészítése nagyon egyszerű: a szódabikarbóna és a citromlé kivételével minden hozzávalót egy tálba teszünk. A szódabikarbónát egy evőkanálba szórjuk és rácsorgatjuk a citromlé felét, hogy reakcióba lépjenek (felhabosodik), majd ezt és a maradék citromlevet is a keverékhez adjuk. Az egészet összedolgozzuk, majd kókuszzsírral kikent formába tesszük: én vettem egy kis szilikon kenyérsütő formát, nagyon édes kis cipó készült benne:) A tésztát 150 fokon kb. egy órán át sütjük. Hűtőben több napig eláll. Finom, illatos, egészséges, a héja ropogós... Kell ennél több?:) Jó étvágyat!
      


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése