2014. március 6., csütörtök

Paleo marokkói húspogácsa

      
       A héten még nem néztem utána paleo recepteknek, gondoltam, ma ismét próbálkozom valami újjal, egészségessel, finommal:). Amúgy is vágyom, vágyunk az új ízekre, legalábbis a párom nem panaszkodik, szerencsére szereti a finom ételeket és nem riad meg az új hozzávalóktól sem.:) Büszke vagyok rá:) . Ez a recept ismét Pocak Panna receptje alapján készült (http://pocakpanna.blogspot.sk/2010/09/marokkoi-paradicsomos-husgomboc-gluten.html), természetesen megint kisebb változtatásokkal. A petrezselyemzöldje kimarad, mint mindig, aki szeretne, tegyen a pogácsába meg a szószba is, nálam szóba sem jöhet. Az ízlelőbimbóim hevesen tiltakoznának. :) Az eredeti recept nem írta, de én tettem a paradicsommártásba mézet is, szerintem illik hozzá a kis édeskés löket, még ha nem is igazán paleo. A marokkói húsgombóc (én neveztem el pogácsának, mert könnyebb és gyorsabb pogácsákat, mint gombócokat sütni, Panna is ezt tanácsolja:) keleties ízvilágú, új, friss, ínyenc étel, mely bármiféle köret nélkül is megállja a helyét és jóllakatja az éhes pocakot.

Hozzávalók 4 nagy adaghoz:

- 450 g darált hús (Panna marhahúst írt, én sertéshúst daráltattam a hentesnél)
- 2 tojás
- 3 evőkanál szezámmagliszt (a recept hajdinalisztet írt, nekem szezámlisztem volt otthon. Igazából bármilyen liszt jó bele, viszont ettől függően lesz paleo étel avagy sem)
- fél póréhagyma (a fehér rész fele)
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 fej vöröshagyma
- só, bors, pirospaprika, őrölt fahéj
- 1 evőkanál paprikakrém
- kb. 2 evőkanál méz
- 800 g paradicsomkonzerv levével együtt (egész paradicsomok, Kauflandban 0,99 € :)
- 2 dl passzírozott paradicsom
- maroknyi aszalt sárgabarack
- kevés mandula és tárkony a díszítéshez
- sertészsír (vagy bármilyen más zsiradék)

Elkészítés:

 
           A póréhagymát, 2 gerezd fokhagymát és fél fej vöröshagymát felaprítjuk, majd összedolgozzuk a darált hússal, szezámmagliszttel, sóval és borssal ízlés szerint. A masszából kis pogácsákat formázunk (nem áll úgy össze, mint a hagyományos fasírt, levegősebb lesz), majd sertészsírban kisütjük. Míg a pogácsák sülnek, felaprítjuk a vöröshagyma másik felét és a maradék egy gerezd fokhagymát. Kevés zsírban megdinszteljük, megszórjuk 2 teáskanál pirospaprikával, kicsit megpirítjuk, majd felöntjük a paradicsomkonzervvel, paradicsomszósszal és az egy evőkanál paprikakrémmel. Felforraljuk a mártást, majd ízlés szerint beleteszünk kb. két evőkanál mézet és egy teáskanál őrölt fahéjat. Hagyjuk kicsit forrni, majd beletesszük a felaprított sárgabarackot, még rotyogtatjuk kicsit. Kóstoljuk, sózzuk, borsozzuk:)

         A tálaláshoz merünk egy kevés paradicsomszószt a tányérba, a közepébe húspogácsákat teszünk, majd megszórjuk mandulaforgáccsal és szárított tárkonnyal. A párom póréhagymakarikákkal díszítette, de én akkor már enni akartam, úgyhogy ez az apró részlet lemaradt a fotóról:).Jó étvágyat!

2 megjegyzés: