2014. március 13., csütörtök

Hajdina curryvel és sütőtökkel

    


     Nagy eseményeken és nagy kajálásokon vagyunk túl a napokban: szülinap ünneplése csülökkel, disznóvágás disznótorossal, friss hurka, töpörtyű... Adtunk a pocaknak rendesen. :) Gondoltam keresek valami könnyű zöldséges vacsorareceptet, hogy szusszanjon kicsit a szervezetünk. Böngészés közben találtam rá erre a hajdinás receptre (http://www.nosalty.hu/recept/curry-s-hajdina-sutotokkel), s bár még sosem ettem hajdinát, nyitott vagyok az új dolgokra (szerencsére a párom  is:), s gondoltam, kipróbálom. Csupa jót olvastam róla. A hajdina a keserűfűfélék közé tartozik, s bár sokan annak tartják, nem búza. Gluténmentes, egészséges, tele van vitaminokkal, nyomelemekkel, rostokkal, kész főnyeremény,  s az ízére sem lehet panasz:) Önmagában szerintem eléggé íztelen, de jól fűszerezve/ízesítve nagyon finom, könnyű vacsora hozható ki belőle. A külalakjával nem fog szépségversenyt nyerni, az tény:) De nem is ezért szeretjük.;)

Hozzávalók (kb. 3 adag):

- egy kisebb sütőtök (az enyém 80 dkg-os volt:)
- egy fej hagyma
- 250 g hajdina (én bioboltban kaptam)
- madras curry (szintén bioboltból. Van enyhe és csípős változata, én az enyhét vettem, mert féltem, hogy a másik túl erős lesz,  és inkább chilivel tettem pikánsabbá. Szerintem a klasszikus curry is jó bele.)
- só, bors
- 1 evőkanál kókuszzsír (bármilyen zsiradék jó)
- 1 evőkanál mogyoróvaj
- 1 evőkanál méz
- fél húsleveskocka
- reszelt sajt a tetejére

Elkészítés:

    A sütőt előmelegítjük 200 fokra. Közben a sütőtököt meghámozzuk, kivájjuk a magos részét és a tök húsát kis kockákra vágjuk. Zsírpapírral bélelt tepsibe tesszük és sütőben kb. 20-30 perc alatt megsütjük, a vége felé feljebb is vehetjük a hőfokot, hogy piruljon.
    Míg a tök sül, a hagymát felaprítjuk és kókuszzsíron üvegesre pároljuk. Beleszórjuk a curryt, kicsit megpirítjuk, majd hozááadjuk a szűrőben forró vízzel átöblített hajdinát (vegyetek rendes szűrőt, nekem teaszűrővel nehézkes volt:), 6 dl forró vizet, fél húsleveskockát, mézet, mogyoróvajat, kevés sót és borsot. Elkeverjük, majd fedő alatt lassú tűzön kb. 15 percig főzzük, míg a hajdina megpuhul. Kóstoljuk, s ha kell, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Ha nem elég pikáns, chilivel vagy erős pistával tuningolhatunk rajta kicsit.:) Ha kész, óvatosan beleforgatjuk a sütőtök háromnegyed részét, tányérra szedjük, megszórjuk a maradék tökkel és ízlés szerint reszelt sajttal. Könnyű, finom, pikáns, fűszeres:)
      Jó étvágyat!:)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése