2014. február 25., kedd

Paleo csokis ropogós :)



      Lehet, hogy néhányan modern majomkodásnak gondolják ezt a "paleo-mániát", de szerintem semmiképp sem ártunk magunknak azzal, ha legalább néha (vagy inkább gyakran ;) egészséges hozzávalókra cseréljük a cukrot, tejet és margarint. A közhiedelemmel ellentétben nem íztelen, vízízű, kalóriaszegény nasit (energia akad benne bőven:) adunk a szervezetünknek, hanem ízekben gazdagot, energiadúsat, laktatót.

  Az alábbi keksz receptjét Pocak Panna paleo blogján találtam (http://pocakpanna.blogspot.sk/) "Karácsony illatú csokis keksz" cím alatt, s bevallom, nehéz volt választani a sok finomság közül. Iszonyatosan kívántam valami finom édes ízt, és biztosra akartam menni, úgyhogy erre a receptre esett a választásom, mivel Viki barátnőm a szilveszteri házibulinkra ezzel készült pár hónapja, a siker pedig nem maradt el :). Az eredeti recepttől icipicit eltértem, mert nem akartam mandulát venni, volt ugyanis otthon török mogyoróm és frissen pucolt dióm. Gondoltam ártani nem árthat a sütikébe:) Lássuk hát a receptet.:)

Hozzávalók:

- 100 g étcsoki minél magasabb kakaótartalommal (81 %-osat találtam a Lidlben kedvező áron:)
- 100 g kókuszzsír (nem mumus, nem kell tőle félni, bármelyik bioboltban fellelhető és nagyon sokrétű a felhasználása)
- 2 tojás
- 150 g török mogyoró (a barna vékony héj rajta maradhat) + kb 20 db a kekszek tetejére
- 100 g dió  (a török mogyoró és a dió tetszés szerint helyettesíthető más magvakkal, például kesuval vagy mandulával)
- 60 g aszalt gyümölcs (én aszalt barack- füge-szilva- körte mixet vettem a Lidlben)
- kevés méz ízlés szerint
- Bourbon vanília ízlés szerint
- fahéj ízlés szerint
- 1 narancs héja

Elkészítés:

          A mogyorót és a diót ledaráljuk vagy aprítógépben megőröljük (párom üzeni h ******** hangos :). A kókuszzsírt és az apróra tördelt csokit mikróban vagy gőz fölött felolvasztjuk, az aszalt gyümölcsöt apróra vágjuk. Minden hozzávalót összedolgozunk, hűtőben kicsit lehűtjük, majd kis lapított kekszeket formázunk a masszából és sütőpapírral kibélelt vagy kókuszzsírral kikent tepsibe rakjuk szépen katonásan:). A kekszek tetejébe mogyorót vagy más magocskát nyomunk, hogy csinosabbak legyenek. Kb. 15 percig sütjük 170-180 fokon, míg már látszik rajtuk, hogy jó ropogósak:). 
          Tömény csokibomba, elég belőle 1-2 darab a csokiéhségérzet csillapítására, tehát a sütikéknek elméletileg (a gyakorlat csak most jön, még nem bizonyított;) ki kellene tartaniuk minimum pár napig, vagy még tovább. 
           Jó sütögetést és nassolgatást kívánok! :)






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése