2014. február 26., szerda

Fennséges fokhagymás pogácsa a négyzeten:)

         
          Ez az a pogácsa, amiről csak szuperlatívuszokban lehet beszélni. Négyzetre kell emelni a fennséges és a fokhagymás jelzőt, sőt a pogácsa kifejezést is, mert ez a pogácsa nagyon pogácsa (Győzike után szabadon:) és extrán fokhagymás. Lányos pizsipartykra ajánlom, amikor az ember enne valami finomat és már nem készül elhagyni a lakás falait. Ellenkező esetben garantálom, hogy erős fokhagymaillat és szaglászó emberek fogják kísérni minden lépését:). Csak saját felelősségre. Én szóltam.
        Ehhez a pogihoz személyes érzelmi szálak is fűznek, hisz Emese barátnőm családjának csodatitkos receptje, s mindig akkor süssük, ha egymásnál alszunk. Ez a mi közös, barátnős rituálénk: a fokhagymás pogi sütése. Ezúton is köszönöm Eminek, hogy engedélyezte a recept nyilvánosságra hozását, s ezzel a nagyközönség számára is elérhetővé tette eme csodafinom ínyencséget. Én azt mondom, nem lehettünk olyan önzőek, hogy megtartsuk magunknak... :) Köszönöm... :)

Hozzávalók a tésztához:

- 60 dk rétesliszt
- 4 dl tej
- 2 kiskanál cukor
- 1 kocka élesztő

Hozzávalók a töltelékhez:

- 1 margarin
- 2 kiskanál só
- 15 gerezd fokhagyma

Elkészítés:

Tészta: Kb. 2 dl langyos tejben elkeverjük a cukrot meg az élesztőt, letakarjuk és haggyuk megkelni. Ez a kovász:). (Az én módszerem a kelesztésre- mivel radiátor nélküli, talajfűtéses házban nőttem fel- az, hogy bekapcsolom a sütőt és hagyom, hogy bemelegedjen kicsit, aztán lekapcsolom. A langyos sütőbe konyharuhát teszek, és erre teszem a kovászt és a tésztát is). A lisztet és a maradék tejet pedig mikróba szoktam dobni egy kis időre, a meleg hozzávalókból egy-kettőre szép dundi tésztánk lesz. :). Ha a kovász megkelt, összedolgozzuk a tejjel és a liszttel (a tészta alatt a tálat és a tészta tetejét is megszórjuk vele). Meleg helyre tesszük (én a sütőbe, így extra hamar kész), és míg kel, elkészítjük a tölteléket.

Töltelék: A fokhagymát fokhagymanyomón átnyomjuk és összekeverjük a puha margarinnal és a sóval.

Összeállítás: Ha a tésztánk megkelt, 4 egyenlő részre osztjuk. A kis tésztakupacot kisodorjuk téglalap alakúra, lehet egész vékonyra:), szépen egyenletesen megkenjük a töltelék negyedével, majd feltekerjük, kapunk egy dagi "tésztacsíkot". A tetejét megkenjük tojássárgájával és megszórjuk szezámmaggal (a legutolsó Emis sütésünknél nem találtunk szezámmagot, csak héjas szotyit, azt kínkeservesen kézzel megpucoltuk, ezt szórtuk a pogik tetejére:)), majd felszeleteljük. Helyes kis kalácsokat kapunk. Ugyanezt elkövetjük a maradék három tésztagombóccal is. A pogácsákat sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk és kb 180 fokon aranysárgára süssük (úgy 20 perc). Az első adag garantáltan elfogy, míg sül a többi:), de a maradék sem szokta megérni a másnap reggelt.
          Jó étvágyat hozzá!:)

2 megjegyzés: