2014. február 17., hétfő

Bulgurotto- avagy rizotto kicsit másképp:)


A bulgur, más néven tört búza talán sokak számára ismeretlen, de egyre inkább az élmezőnybe törő, egészséges, vitaminokban, rostokban és ásványi anyagokban gazdag alternatívája a hagyományos rizsnek. És ha rizsből készülhet rizotto, hát bulgurból is készülhet bulgurotto, szerintem:).  A recept saját találmány, kevés alapanyagból, gyorsan elkészíthető ebéd vagy vacsi:) Nekünk idén a Valentin-napot tette ünnepivé és egészségessé, ha szebbé nem is. (Mindaféle rizotto, az értékét nem a kinézetében kell keresni:) Ronda, de finom.

Hozzávalók (kb 4 adaghoz):

- 200 g bulgur (Bioboltokban kapható. A mennyiség kevésnek tűnhet, de a bulgur rengeteg folyadékot képes magába szívni:)
- fél kiló csirkemell
- 300 g erdei gomba vegyesen (Sokkal gazdagabb az íze, mint a hagyományos sampinyon gombának. Én a munkahelyem melletti étteremben vásárolom fagyasztott formában, a tulajdonos mindig rendel nekem is, ha kérek:) Hiába, fontosak a jó kapcsolatok... :)
- 1 kisebb vagy 1/2 nagy fej vöröshagyma
- vargányapor (Ezt egy helyi borászatban vásárolom, ahol különböző ínyencségek kaphatóak. Az ára, mint az aranyé, de fenséges telt ízt ad a gombás ételeknek, és nem kell belőle sok:)
- gomba-fűszerkeverék
- fehérbors, szerecsendió, só
- húslevesealaplé (én húsleveskockából készítem, gyenge ízűre- két leveskockát forrázok le másfél liter vízzel)
- olaj (lehet kókuszolaj is), vaj

Elkészítés:

A gombát, ha fagyasztott, kiolvasztjuk, ha nagyobb darabok, fel is szeleteljük. Az értékes barna lét, amit kienged magából, óvjuk, mint a kincset, tele van finom erdei ízzel:) A csirkemellet kis csíkokra vágjuk és vajon megpirítjuk, majd félretesszük. A hagymát felaprítjuk és kevés olajon (vagy kókuszolajon) megdinszteljük, majd ráöntjük a gombát a kiengedett lével együtt. Sózzuk, borsozzuk, szerecsendiót reszelünk bele, vargányaporral és gomba-fűszerkeverékkel ízesítjük. Rotyogtatjuk úgy 8 percig, majd beleszórjuk a bulgurt. Szomjas jószág ez a tört búza, rögtön felissza a gombaízű szaftot. :) Ezután nincs más dolgunk, mint lassan, kis adagokban húsleveslaplét önteni a bulgurhoz. Hozzáöntünk egy kis levet, megkeverjük, majd hagyjuk, hogy elfője. Ezt addig ismételgetjük, míg a bulgurunk elég puha nem lesz (ez ízlés szerint változó, a párom úgy főz nekem tésztát vagy bulgurt, hogy megkóstolja, és ha neki tökéletes, akkor főzi még 3 percet, hogy nekem is finom legyen:). Amikor már majdnem kész az étel, belekeverjük a csirkemelldarabokat és készre főzzük a bulgurottót. 
Tömény gombaíz, sok-sok vitamin... Szeretjük. :)

Jó étvágyat!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése