2014. február 28., péntek

Pikáns tárkonyos csirkeraguleves



       Húsleves picit másképp:) Néhány évvel ezelőtt még fogalmam sem volt ennek a mennyei levesnek a létezéséről, úgyhogy kénytelen voltam nélküle élni. Nálunk Szlovákiában egyáltalán nem elterjedt étel, Magyarországon viszont nagyon közkedvelt, így hála égnek egyszer volt szerencsém összefutni vele, bár egy kicsit diétásabb, kevésbé krémes változatával. Utánaolvastam az interneten és kialakítottam egy saját ínyemre való, tejszínesebb, borsómentes verziót (mivel a saját ízlésem szerint főzök, néhány hozzávaló kiszorul a konyhámból, a főtt borsó is ez a kategória:). A tárkony nálunk estragon néven fut és nehezen beszerezhető. Ha valahol találunk, érdemes belőle bespájzolni:). Teljesen más ízű ez az étel, pikánsabb, citromosabb, szokatlanabb, mint az általunk megszokott levesek, de nekem szerelem volt első ízlelésre, és azok is imádták, akiknek eddig elkészítettem. Hatalmas kedvenc és önmagában kitesz egy vacsorát, mert nagyon laktató.:)

Hozzávalók (egy nagy fazéknyi leveshez, úgy 6-8 adag, úgyis elfogy;) :

- 0,5 kg csirkemell
- 60 dkg sárgarépa
- 15 dkg petrezselyem
- egy fej hagyma
- 40 g vaj
- 2,5 liter csirkealaplé (5 húsleveskockát leforrázunk 2,5 liter vízzel)
- 1 doboz tejföl (2,5 dl)
- 1 doboz tejszín (2,5 dl)
- 1 citrom leve
- 8 evőkanál liszt
- 1 evőkanál mustár
- só, fehérbors, tárkony

Elkészítés:

      A répát és a petrezselymet meghámozzuk majd felkarikázzuk, a csirkemellet csíkokra vágjuk, a hagymát felkockázzuk. Egy edényben feltesszük melegedni a vajat, majd aranyszínűre pirítjuk rajta a répát és a petrezselymet. Mikor megpirult, hozzátesszük a hagymát és a csirkemellett, teszünk bele 1 teáskanálnyi fehérborsot és 3 teáskanálnyi tárkonyt, majd felöntjük húslevesalaplével. Puhára főzzük a zöldséget és a husit, utána belefacsarjuk egy citrom levét.


        Egy tálban habaróval simára keverünk 1 pohár tejfölt, 8 evőkanálnyi lisztet, 1 dl hideg vizet és két merőkanálnyi húslevest, majd a habarást folytonos keverés mellett beleöntjük az illatozó levesünkbe és besűrítjuk vele. Rottyantunk rajta egyet, majd belecsorgatunk egy doboz tejszínt és egy evőkanálnyi mustárt. Ízlés szerint sózzuk (én tettem bele még két teáskanálnyi sót:), majd a legvégén beleszórunk még egy kevés tárkonyt.

        Nagyon finom, nagyon krémes, nagyon laktató, a fehérborstól pikáns, a belefőzött szeretettől pedig melengető:) Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése