2014. február 27., csütörtök

Meggyes csokimousse-torta


        Párom 27. szülinapjára készítettem el ezt a tortát legelőször. Az addigi ünnepekre általában túrós-tejszínes gyümölcstortát (http://konyhamesek.blogspot.sk/2014/02/turos-tejszines-gyumolcstorta.html) szoktam készíteni, de Őt mindenképpen valami újjal, fantasztikussal, finommal, különlegessel szerettem volna meglepni, mert megérdemli, és mert szeretem:) Keresgéltem a neten, míg rá nem találtam erre a nagyon csokis, könnyed, meggyes csokimousse torta receptre (http://sulvefove.nlcafe.hu/recept/Meggyes-csokimousse-torta), s miután megváltoztattam a tésztáját, megsütöttem, díszítettem, odaadtam és örültem, hogy Ő örül.:) Múlt nyáron is próbálkoztam ezzel a tortával, mert örömet akartam vele okozni egy szülinapos kicsi lánynak, hiába mondta a párom, hogy ne 40 fok hőségben akarjak csokival kísérletezni. Sajnos nem hallgattam rá, így lett egy szétfolyt, amorf tortám karima nélkül persze, mert a csoki minden erőfeszítésem ellenére is leolvadt, nem maradt meg a torta oldalán. Azt tanácsolom hát, hogy ne nyári hőségben süssünk csokimousse tortát:)

Hozzávalók:

- 250 g zabpelyhes keksz (Hobbits)
- 100 g vaj
- 1 dl tejszín
- 100 g étcsoki
- 1 tojássárgája
- 100 g porcukor
- 0,5 dl víz
- fél zacskó (10 g) zselatin
- 2,5 dl tejszín
- 200-250 g meggybefőtt
- 100 g étcsoki vagy tortabevonó a díszítéshez

Elkészítés:

      A zabpelyhes kekszet ledaráljuk vagy aprítógépben megőröljük, majd összekeverjük az olvasztott vajjal. Egy kapcsos tortaformát kibélelünk sütőpapírral (minél kisebb tortaforma, annál magasabb a tortánk, én átlag méretű formát használtam és elég lapos lett a torta), majd az aljába nyomkodjuk a masszánkat és 180 fokon 12 percig sütjük. Ha kihült, mélyhűtőbe tesszük.
    A krémhez az 1 dl vízbe beletördeljük az étcsokit és gőz fölött megolvasztjuk. A fél zacskó zselatint elkeverjük fél dl vízben és felmelegítjük, hogy elolvadjon, de nem forraljuk!
      A tojássárgáját elkeverjük a porcukorral, hozzákeverjük az olvadt csokit és a langyosra hűlt zselatint, majd a masszába beleforgatjuk a keményre vert tejszínhabot is. Óvatosan, hogy a levegő benne maradjon:) A krém egy részét a tésztára halmozzuk, megrakjuk meggyel, majd a maradék csokihabot is rákenjük, elsimítjuk. Mélyhűtőbe tesszük, 1/2- 1 óra múlva kész is.
       Eltávolítjuk a tortaforma karimáját. A tortabevonót vagy étcsokit gőz fölött megolvasztjuk. Én zacskósat szoktam venni ehhez a tortához, azt csak forró vízbe kell állítani és hagyni, hogy megolvadjon. Ha levágjuk a zacskó sarkát, írhatunk és rajzolhatunk vele a tortára, ha bátrak vagyunk:), vagy ezüstpapírra, ha óvatosak. Zsírpapírból vágunk egy 7 cm széles hosszú sávot, kb 4 cm-rel hosszabbat, mint a torta kerülete (én itt hibáztam, rövidet vágtam,  ezért nem folytonos a tortakarima:), majd konyhaecset segítségével (érdemes beszerezni, ha nincs otthon) bekenjük olvasztott csokival és karimaként körényomjuk a hideg tortának. Várunk kicsit, míg rádermed, aztán lehúzzuk róla a papírt. Ha egyenesen kentük a csokit, egyenes lesz a csokikarima is. Én gusztusosabbra, rusztikusabbra szerettem volna, ezért cikcakkosra tördeltem a szélét:) A torta tetejét írással és szivecskékkel díszítettem, de ez is tehetség, kreativitás és ízlés kérdése:).
         Töményen csokis és nagyon finom. Sok sikert hozzá:)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése