2014. november 25., kedd

Mézes linzer egészségesen, "mindenmentesen", köleslisztből

     
       Örök életemben szerettem a száraz süteményeket, a linzert és az islert pedig különösen... Mióta nem eszem (illetve nagyon ritkán eszem:) búzalisztet és cukrot, ez a süti kimaradt az életemből. Próbálkoztam már néhány paleo recepttel, de egyik sem volt az igazi... (egyszer lesz egy poszt a kukában végzett kajáimról is:D). Be kellett látnom, hogy paleo lisztekből ennél az édességnél nehéz jó állagot és jó ízt elérni... A vadiúj szakácskönyvemben (Hadarik Rita: Egészséges ínyencfalatok) lapozgatva viszont megtaláltam ezt a receptet. A könyv írója köleslisztet ajánl száraz sütikbe. Nem ettem még kölest, de utánaolvastam kicsit: bár nem paleo, de, akárcsak a zab, nem tartalmaz glutént (a feldolgozóüzemben viszont szennyeződhet vele), ráadásul csupa jó hatással bír: magnéziumban, fehérjében és B-vitaminban gazdag, kiváló antioxidáns. Meggyőzött. Megvettem, kipróbáltam, megkóstoltam és igen. Végre, végre van egészséges és finom linzerem. Éljen. :)

Hozzávalók (nekem 23 töltött linzervirágom lett ebből az adagból):

- 150 g kölesliszt
- 60 g tápiókakeményítő (az eredeti recept kukoricakeményítőt ír)
- 60 g mandulaliszt
- csipet só
- vanília
- 40 g kókuszzsír
- 80 g méz
- én édesszájú vagyok, egy evőkanál DW negyedannyi cukrot is tettem bele
- 1 egész tojás
- 1 tojássárgája
+ tölteléknek lekvár, illetve nekem cukormentes szilvalekvár kakaóval, konjac liszttel és édesítővel felturbózva)

Elkészítés:

     Összekeverjük a száraz hozzávalókat: a köleslisztet, a mandulalisztet, a tápiókakeményítőt, a vaníliát és a csipetnyi sót. A kókuszzsírt és a mézet megolvasztjuk, majd a tojással és a tojássárgájával együtt a tésztába gyúrjuk. Ha édesszájúak vagyunk, ízlés szerint turbózhatjuk egy kis plusz édesítővel. Folpackkal beborítjuk és szobahőmérsékleten állni hagyjuk úgy fél órát (míg a tészta pihen, vehetünk egy forró fürdőt;). A sütőt előmelegítjük 165 fokra. A tésztát két zsírpapír között úgy 3 mm vastagságúra nyújtjuk (végre egy tészta egészséges alapanyagokból, ami nyújtható, formázható, nem szakad, könnyű vele dolgozni, jaj de örültem neki:) és kis kekszeket szaggatunk belőle, nekem 46 db virágmintás kekszem lett. Úgy 10 perc alatt megsütjük (kapjon egy kis arany színt az alja). Megvárjuk, míg kihűlt, majd megtöltjük sűrű cukormentes lekvárral (az enyémbe cukormentes szilvalekvár került kakaóval, konjac liszttel és édesítővel felturbózva). Frissen kicsit kemény, de dobozba téve másnapra sokkal puhább lesz. Nagyon finom kis édesség:) Az én virágocskáim lekvárostul-szőröstül-bőröstül darabonként úgy 80-100 kalóriát tartalmaznak. Jó étvágyat:)

2 megjegyzés:

  1. Szia! Az alapanyagokat (nem csak ehhez, hanem úgy általában) honnét szerzed be? Tescos bio üzlet Szerdahelyen? Mik az alap lisztek, amik mindenképpen legyenek itthon, ami a legtöbbször kell?
    Egyébként nagyon jól néznek ki! Ki fogom próbálni, főleg, hogy a férjem lisztérzékeny...

    VálaszTörlés
  2. Szia Hajni:) Az alapanyagokat vagy Magyarországról rendelem, ha összejön annyi, hogy érdemes (zsírtalanított kókuszliszt, mandulaliszt, nyílgyökérliszt, ilyesmi), általában innen: http://www.dietas-etelek-webshop.hu/, a Barco kókuszolajat innen: http://bionom.hu, sokkal jobb áraik vannak, mint Szlovákiában. Ha csak kevés dolog kell, vagy sürgős, akkor megveszem a Tesco bioboltjában, nagyon jól felszerelt üzlet, mostmár mindent kapni, köleslisztet is ott vettem. Amit én ajánlok, mint alapfelszerelés: zabpehely (ha lisztérzékeny a férjed, akkor spéci kell, ami nem szennyezett gluténnal a feldolgozóüzemben), kókuszliszt és mandulaliszt (zsírtalanított, ha lehet, de nem muszáj), Cocomas (ennek hígításával bármilyen tej kiváltható), nyílgyökérliszt, konjac liszt (hideg vagy meleg ételek sűrítéséhez), útifűmaghéj, Dia Wellness 1:4 negyedannyi cukor (ez az EGYETLEN olyan paleo cukormentes édesítő, aminek nincs mellékíze, szerintem- leteszteltem elég sokat:), ez csak Magyarországon kapható, nagyon drága, de négyszer édesebb a cukornál, én erre esküszöm), kókuszzsír, szódabikarbóna, kakaópor, sok tojás és sok mag: dió, kesudió, mandula, érdemes figyelni az akciókat és betárazni:) Most hirtelen ennyi, ha valami eszembe jut még, írok Neked, de Te is nyugodtan kérdezz bármit faceboookon, ha tanács kell:)

    VálaszTörlés