2014. november 16., vasárnap

Csokiszívárvány-torta sütés nélkül

   
          A hétvégén két fontos esemény is történt: meglátogattuk Timi barátnőmet, aki szeptember végén adott életet egy csodás kis angyalkának, Liliennek, ma pedig szüleimet köszöntöttük fel születésnapjuk alkalmából. Tökéletes lehetőség volt hát, hogy kipróbáljak egy új tortareceptet. Rövid keresgélés után erre a csodaszép, a barna minden árnyalatában tündöklő tortára esett a választásom:
        Nem állítom, hogy ez életem legegyszerűbb tortája, türelem kellett hozzá, míg minden egyes réteg megszilárdult, de a végeredmény egy habkönnyű, nagyoncsokis, nem túl édes, mennyei finom kis tortácska lett. Mindkét torta elfogyott az utolsó morzsáig, ezt sikernek könyvelem el :). Figyelem, a torta elég folyós... NE nyáron, 40 fokban készítsük el, és télen se tartsuk szobahőmérsékleten.:)

Hozzávalók (18 cm-es formához):

Tészta:
- 140 g háztartási keksz
- 65 g dió
- 65 g vaj
- 35 g porcukor
- 1 púpos evőkanál kakaópor
- annyi kávé, hogy összeálljon a tészta, úgy fél deci

Krém:
- 150 g étcsoki (70%-os kakaótartalmút használtam)
- 1 csomag tejszín ízű pudingpor
- 4 dl tej
- 5 evőkanál porcukor vagy cukor
- 4 dl tejszín
- 15 g zselatin fix (főzés nélküli express zselatin)

Elkészítés:


        Ennek a tortának az elkészítéséhez ne úgy álljunk hozzá, hogy na, most egy órát rászánok az életemből és kész is a torta. Sok idő kell neki, hogy kihűljenek a krémek, majd hogy megszilárduljanak az egyes rétegek- csak ezután jöhet az újabb szint. A legjobb, ha előző este elkészítjük- közben olvasgassunk, chateljünk, kössük le magunkat :).

      Kezdjük a tortát a pudinggal: 4 dl tejből, a pudingporból és 5 evőkanál cukorból főzzünk pudingot. Állítsuk félre, hadd hűljön. Tegyük az étcsokit és 1,5 dl tejszínt egy tálba, majd vízgőz felett melegítsük össze- homogén csokis krémet fogunk kapni. Ez is mehet a puding mellé hűlni, hadd barátkozzanak:). Most jöhet a tészta. Nem mellékesen megjegyzem, hogy ez a legfinomabb sütés nélküli tortaalap, amit valaha ettem. :) Főzzünk le egy deci kávét, hagyjuk hűlni. A tészta robotgéppel készíthető el a legkönnyebben: a diót beledobjuk a gépbe, ledaráljuk, majd serpenyőben kicsit megpirítjuk. Most a kekszet tesszük bele, megőröljük, beletesszük a vajat, a pirult, meleg darált diót, a cukrot és a kakaót, majd a géppel egynemű masszává dolgozzuk. Ekkor még elég kemény. Locsoljunk hozzá egy kis kávét, hagyjuk, hogy a robotgép kései ezt is beledolgozzák, s ha a tészta szépen összeáll és jól formázható, nyomkodjuk sütőpapírral bélelt forma aljába. Tegyük a hűtőbe.

       Ha a puding és a csokikrém kihűltek, a maradék 2,5 dl tejszínt verjük fel. Mikor már félkemény, szórjuk bele a zselatint, majd verjük tovább teljes keményedésig. Néhány evőkanálnyit keverjünk bele a pudingba, ezzel kicsit fellazítjuk, majd nagy, lassú mozdulatokkal, óvatosan forgassuk bele az összes tejszínhabot a pudingba, ez lesz az alapkrém. Ez osszuk három részre, de ne egyenlően: legyen az első rész kicsit kevesebb, a következő adag kicsit több, a harmadik mégtöbb. Elég szemmértékre elosztani:). Az második, közepes adaghoz tegyünk két evőkanálnyi csokikrémet és forgassuk össze. Az első adag, legkevesebb pudingos krémbe mehet az összes többi csoki: ezt is keverjük el, szép sötét masszát fogunk kapni. Az utolsó adag pudingos krém fehéren marad. A legcsokisabb tölteléket kenjük rá az alapra szép egyenletesen (ezzel el lehet bíbelődni:D), majd tegyük mélyhűtőbe. Ha megdermedt, simítsuk rá a kevésbé csokis krémet, igazgassuk el, majd mehet vissza a fagyra. Ha kemény, jöhet rá a fehér krém. Mostmár elég lesz a hűtő is: hagyjuk ott egy éjszakára. Másnap óvatosan vágjuk körbe, vegyük le a forma karimáját és csinosan díszítsük fel a tortát.
      Sok türelmet és jó étvágyat hozzá, megéri a belefektetett energia, a dícsérő szavak kárpótolnak :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése