2014. június 1., vasárnap

Rácsos epres pite

      
       Ezt a receptet a Nők Lapja Konyha 2014. májusi számában találtam, s mivel szüleim kertje tömve van zamatos eprekkel, gondoltam, kipróbálom. Nem túl édes, üde, nagyon finom pite a végeredmény:)

Hozzávalók:

Tészta:
- 300 g rétesliszt
- 200 g vaj
- 100 g porcukor
- 1 tojás + mégegy a kenéshez

Töltelék:
- 750 g tisztított eper
- 100 g cukor
- 1 dl víz
- 60 g étkezési keményítő (burgonya- vagy kukoricakeményítő)

Elkészítés:

       A tésztához a liszt és a porcukor keverékében elmorzsoljuk a darabokra vágott hideg vajat, majd ügyesen beledolgozzuk az egy darab tojást is. Cipóvá formáljuk, majd a hűtőbe tesszük pihenni. 
       A töltelékhez az epret kicsumázzuk, a nagyobbakat félbevágjuk, majd pár evőkanál vízzel meg a cukorral feltesszük főni. Addig főzzük, míg levet ereszt, illatozik, de még egészben vannak az eprek. A maradék vízben elkeverjük a keményítőt, majd folytonos keverés mellett az eperhez öntjük. Egy-kettő besűrűsödik. :) A tölteléket félretesszük, hogy hűljön kicsit, a sütőt pedig előmelegítjük 180 fokra. 
         A tésztát elővesszük. Az egynegyed részét meghagyjuk a rácsokra, a háromnegyedét pedig lisztezett deszkán valamivel nagyobbra nyújtjuk, mint a piteforma, majd sodrófa segítségével belesimítjuk a formába úgy, hogy pereme is legyen. Megszurkáljuk villával, majd addig sütjük, míg világosbarna nem lesz. Ezután kivesszük, majd belekanalazzuk az epres tölteléket. A maradék tésztát kinyújtjuk és vékony csíkokat vágunk belőle. Ezeket rács alakban a tésztára helyezzük, megkenjük tojással, majd addig sütjük, míg meg nem pirul. Nekem 10 percig tartott. Sajnos csak akkor lehet szeletelni, amikor teljesen kihűlt. :))) Nem könnyű kivárni....
            Jó étvágyat!:)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése