2014. május 18., vasárnap

Túró Rudi torta

        Viki barátnőm mondta a minap, hogy van egy bizonyos http://csakapuffin.cafeblog.hu/ nevű honlap, ami dugig van finomabbnál finomabb, hizlalóbbnál hizlalóbb tortareceptekkel (illetve tortákkal, a recept nem hizlal ;). Ezen a héten volt szeretett sógornőm szülinapja, gondoltam, meglepem egy tortával (az az igazság, hogy azon kevés - néhány- ember közé tartozik, akiktől én is szoktam tortát kapni szülinapomra. Általában én sütök másnak:). Úgyhogy Ő sokszorosan megérdemli:). Meglestem tehát ezt a honlapot, és már a második oldalon rábukkantam erre a cuki kis túróbombára http://csakapuffin.cafeblog.hu/2014/02/17/a-legjobb-es-leggyorsabb-turo-rudi-torta/ . Szó szerint "kicsi", mert 18-20 cm-es formában kell készíteni, hogy szép magas legyen. Így kb. 6 személy számára elég, de ha több embernek sütjük, készítsük másfélszeres vagy kétszeres adagból, nagyobb formában. Túró Rudi ízű, üde, villámgyorsan kész... Szerintem ez az utóbbi idők egyik legjobbika, ami a tortareceptjeimet illeti:)

Hozzávalók (6 személyre):

Tészta:
- 65 g étcsokoládé (70%-os, ha lehet)
- 65 g puha vaj
- 1 tojás
- 40 g cukor
- 35 g liszt

Krém:
- 500 g zsíros, darabos túró
- 200 ml habtejszín
- 70 g porcukor
- 1 zacskó vaníliás cukor
- 1 citrom reszelt héja
- 1 csomag Dr. Oetker zselatin fix (lásd  a képet)
- 100 g étcsokoládé (70%-os)
+ ízlés szerint csoki a tetejére


Elkészítés:

       A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Egy 18-20 cm átmérőjű kapcsos tortaformát kivajazunk és megszórunk kakaóporral. A 65 g csokit kockákra törjük, tányérra tesszük és kb. 3x fél perc alatt mikrohullámú sütőben megolvasztjuk (félpercenként ellenőrizni kell, hogy oda ne égjen). A cukrot és a vajat habosra keverjük, majd beletesszük a tojást, a lisztet és a puha csokit. Mixerrel összedolgozzuk, majd a formába öntjük és elegyengetjük a tetejét. Kb. 20-25 perc alatt készre sütjük.
            A 100 g csokit nagy séfkéssel apró darabokra vágjuk. A túrót, a tejszínt (nem kell felverni), a kétféle cukrot és a citromhéjat mixerrel sűrű krémmé keverjük, majd fakanál segítségével gyorsan beleforgatjuk a zselatin fixet (ez volt az első eset, hogy hidegen készíthető zselatinnal dolgoztam, nagyon gyorsan és ügyesen megy, csak villámgyorsnak kell lennünk, mert a krém gyorsan megköt és nehéz vele dolgozni). Pikk-pakk belekeverjük az apróra metélt csokit is, majd a sűrű túrókrémet a kihűlt tésztalapra nyomkodjuk, gondosan, ügyelve rá, hogy mindenhova jusson belőle. Én sajnos nem voltam elég gondos:). A tetejét kanállal elsimítjuk, majd a tortát néhány órára hűtőbe tesszük. A tetejét ízlés szerint díszítjük, én csokirácsot csorgattam rá. Jó étvágyat:)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése