2014. június 6., péntek

Sült joghurttorta friss eperzselével

           
        Kaptam a minap egy vagonnyi spanyol natúr joghurtot azzal az instrukcióval, hogy süssek belőle valami finomat. Nekem az ilyesmit nem kell kétszer mondani:) Volt a hűtőben egy tál eper is a szüleim kertjéből, gondoltam,  összevariálom a kettőt. Rövid keresés után ráakadtam a neten erre a sült joghurttorta receptre, (http://www.nosalty.hu/recept/sult-joghurttorta-hazi-eperontettel) és este 11-kor neki is álltam az elkészítésének ;). Éjjelre hűtőbe tettem, másnap munka után pedig kitaláltam a tetejére ezt az epres zselét, hűtöttem kicsit, fotóztam;), és már ehettük is. Nagyon üdítő nyári finomság.

Hozzávalók (18-20 cm-es formához)

Tészta:
- 30 g porcukor
- 90 g finomliszt (simaliszt)
- 60 g hideg vaj

Joghurtkrém:
- 500 g natúr joghurt
- 170 g cukor
- 33 g étkezési keményítő (burgonya- vagy kukoricakeményítő)
- egy kis citrom leve és héja
- 2 tojás

Eperzselé:
- 300-350 g eper
- 1 dl víz
- fél citrom leve
- 3-4 evőkanál cukor
- egy zacskó Dr. Oetker zselatin

Elkészítés:

        A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A vajat elmorzsoljuk a liszt és a porcukor keverékében, majd a tésztát egy 18-20 cm átmérőjű kapcsos tortaforma aljába nyomjuk. Addig sütjük, míg nem kap egy icipici színt (kb. 10 perc). Míg a tészta sül, a krém hozzávalóit mixerrel összedolgozzuk, majd az elősütött tésztára öntjük és visszatesszük sülni. Érdemes egy tepsit nyomni a tortaforma alá a sütőbe, hogy az esetlegesen kifolyó vajnak vagy krémnek legyen hova csepegnie. Addig sütjük, míg a krém meg nem szilárdul és barnás színt nem kap (40-45 perc). Kivesszük, kihűtjük majd hűtőbe tesszük. Ha kihűlik, a krém közepe kicsit megsüpped. Engem ez a mélyedés ihletett arra, hogy halmozzak bele valami finomat, mondjuk egy kis epret:).
        A tortazseléhez az epret feltesszük főni a cukorral, a citromlével és fél dl vízzel. Rottyantunk rajta egyet, majd várunk, míg egy kicsit kihűlik. Ezalatt a zselatint elkeverjük fél dl vízzel, majd a sűrű masszát a még meleg, de már nem forró eperhez keverjük. Megvárjuk, míg kihűlik, majd a mélyhűtőbe tesszük, hogy halmozható állagot kapjunk. Néhányszor rálesünk, majd mikor már olyan állaga van, hogy még nem sziklaszilárd, de már nem is folyik, púposan ráhalmozzuk a hideg joghurtkrém tetejére (én ekkora már eltávolítottam a tortaforma karimáját, hisz a kihűlt eperzselé már nem tudott belőle kifolyni, de ha még nem dermedt meg eléggé ahhoz, hogy kanalazni lehessen, hagyjuk rajta a karimát). Mehet a mélyhűtőbe egy rövid időre, míg a zselé teljesen megdermed, és már fogyasztható is:).
        Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése