2015. március 22., vasárnap

Thai csirkemell édesburgonyával

          A vasárnapi ebédeket párom szüleinél szoktuk elfogyasztani. Baromi jó ételek vannak mindig, párom anyukája remekül főz, igazodva az én kicsit speciálisabb étrendemhez is (mindig van husi és saláta/párolt zöldség a kedvemért, a húsleves tészta nélkül meg ugye bármikor jöhet. :). Nagyon hálás vagyok érte. Pár hete viszont lakásújítás miatt elmaradtak a vasárnapi ebédek, úgyhogy kénytelen voltam vasárnap is fakanálhoz nyúlni, viszont, mivel ilyenkor délelőtt több időm van főzésre, mint hétköznap esténként, túl tudok jutni a csirkemell-zöldség kombón és lehetőségem adódik kísérletezni. :) Így született meg a mai menü. Volt a hűtőben egy kevés csirkemell meg egy nagy édesburgonya. Na mondom, ebből normális esetben sült csirkemell készülne batátapürével.... 


          MA viszont a szokásos menü helyett rákerestem a Nosaltyn a csirkemellet és batátát tartalmazó receptekre (imádom az oldalon ezt a funkciót), és a kidobott találatok közül az illatos thai csirke receptjén akadt meg a szemem. Szerencsére a konyhám elég jól felszerelt, volt otthon minden fűszer és minden hozzávaló. Ügyesen elkészült, mennyei finom lett és teljesen biztos lehetek benne, hogy csupa jó alapanyagból készült ázsiai fogást ettem (feltűnhetett, hogy nekem ez elég fontos szempont. Márminthogy szeretem tudni, mit eszek, illetve szeretem, ha jóféle és tápanyagokban gazdag étel kerül az asztalomra). Kellemesen csípős, édeskés és laktató étel, nulla konyhai tapasztalattal is könnyen elkészíthető. :) 

Thai csirkemell batátával


Hozzávalók (2 főre):

- 250 g csirkemell
- 1 nagyobb batáta/édesburgonya (kb 200 g)
- 1 paradicsom (kb 130 g)
- 10 g kókuszzsír (vagy vaj)
- 100 g Cocomas (vagy más kókusztejszín)
- fél citrom leve
- 1 gerezd fokhagyma
- 1-2 teáskanál őrölt gyömbér
- 1 evőkanál piros currypaszta (ázsiai boltokban vagy nagyobb bevásárlóközpontokban beszerezhető, ma a Tesco ázsiai részlegén is láttam)
- 1 lapos teáskanál (Himalaya, ha lehetséges:) A mennyiséggel óvatosan, inkább kóstolgassuk.
- ha valaki (mint pl én:) édeskésen szereti, kevés édesítő/cukor/méz
- 1 dl víz
- 1 teáskanál őrölt koriander (elhagyható)

Elkészítés:

             A csirkemellet csíkokra vágjuk és a kókuszzsíron megsütjük. Összekeverjük a kókusztejszínt, a fél citrom levét, az átnyomott fokhagymát, a gyömbért, a currypasztát és a vizet, majd a csirkéhez öntjük. Hozzátesszük a kockákra vágott édesburgonyát is, ízlés szerint sózzuk (óvatosan, mert a végére kevesebb lesz a szaftja!). Lassú tűzön addig főzzük, míg a batáta már majdnem teljesen puha. Ha túlságosan elfőné a levét, pótolhatjuk a vizet. Beletesszük a kockákra vágot paradicsomot és a koriandert, majd rottyantunk rajta egy utolsót. Ízlés szerint édesíthetjük is. Jázminrizzsel és csípős káposztasalátával kínáltam, mennyei! :)

Csípős káposztasaláta két főre:
250 g káposzta
100 g répa
almaecet
só, édesítő
chili


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése