2015. március 21., szombat

Két legyet egy csapásra (csodakaják: kávéturmix reggelire és zabpehelygolyók tízóraira/uzsira)

Kávéturmix és zabpehelygolyók :)



        Múltkor már írtam Nektek egy csodaturmixról, ami fejbe kólint és észhez térít, bámilyen kómásan vagy ballábbal is keltem aznap. Most leírom Nektek, mit reggeliztem és tízóraiztam/uzsonnáztam a ezen a héten több alkalommal is, illetve hogyan tudok mindent egészségesen, saját kezűleg, frissen, főzés nélkül elkészíteni és pazarlás nélkül, gazdaságosan felhasználni:) A hozzávalók közül csak a zabpehely nem paleo.

Hozzávalók 1 személyre: (1 nagy adag turmix- garantáltan eltelít több órára is + 5-6 darab nyers zabpehelygolyó):

- 30 g kesudió vagy mandula
- 3 dl víz
- 10-15 g chia mag
- 100 g fagyasztott banán
- 1-2 teáskanál instant kávé (készítheted előző nap megfőzött kávéból is)
- 50 g finomra reszelt alma
- 20 g aprószemű zabpehely
- 20 g mandulaliszt/kókuszliszt/gesztenyeliszt/zabpehelyliszt ízlés szerint
- édesítő ízlés szerint: eritrit, stívia vagy DW cukor (én az utóbbit használom porrá darálva)
- kevés kókuszreszelék a hempergetéshez

Elkészítés:

       Az elkészítésnek már előző reggel vagy este neki kell állni: beteszünk a fagyasztóba egy darabokra vágott banánt (én többet is szoktam a mélyhűtőben tartani) és beáztatunk tiszta vízbe 30 g mandulát vagy kesudiót. Mehetünk is pihenni:)
          Másnap a diónkról leöntjük az áztatóvizet, majd turmixba tesszük ( a diót, nem a vizet :), felöntjük kb 3 deci vízzel és 3-5 perc alatt tejjé turmixoljuk. A kész tejet átszűrjük. A fennmaradt diópépet összegyúrjuk a reszelt almával, az aprószemű zapbehellyel, a mandulaliszttel/kókuszliszttel/zabpehelyliszttel (a liszt mennyiségén változtathatunk), ha kell édesítjük, majd a masszából golyókat formázunk. Kókuszlisztbe forgatjuk őket és félretesszük "pihenni". :) Az átszűrt tejet visszaöntjük a turmixba, beletesszük a kávét, a chia magot, a kávét, a banánt és az édesítőt, majd alaposan összeturmixoljuk. Sűrű, laktató, tápanyagokban gazdag turmixot kapunk és finom, könnyed, egyszerűen magunkkal vihető golyócskákat:). Ráadásul nagyon gyorsan elkészülünk vele. Jó étvágyat. :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése