2015. március 20., péntek

Lepénykenyér/Kenyérlángos/Pizza gluténmentesen

Sonkás-paradicsomos pizza és tejfölös-baconös lepény. :)
         
       Az idejét sem tudom már, mikor ettem utoljára pizzát. Miután elkezdtem liszt- és cukormentesen kajálni, a legtöbb tésztaétel kikerült az étrendemből. Szerencsére sosem voltam nagy "tésztás" meg "kenyeres", úgyhogy ez nem okozott álmatlan éjszakákat:). Ezzel a recepttel viszont, amit Hadarik Rita Egészséges ínyencfalatok c. könyvében találtam, már nagyon régóta szemeztem, csak, mivel kelt tésztáról van szó, kellett hozzá egy szabad délelőtt. Nem mellékesen a karácsonyi  mézes linzeres receptem után maradt egy kevés köleslisztem és tápiókakeményítőm, úgyhogy alapanyag is akadt a kamrámban. Egyik hozzávaló sem kifejezetten drága, viszont borzasztóan egészséges és tápláló. :) A végeredményről senki az égegyadta világon nem mondja meg, hogy búzalisztmentes: omlós, ropogós, könnyed... A saját pizzám sonkával, sajttal, paradicsommal és parmezánnal készült, a pároméra került tejföl és bacon is:). Szuper lakoma. :) Jó étvágyat!

Hozzávalók (4-5 kisebb pizzához):

- 155 g barnarizsliszt
- 40 g kölesliszt
- 85 g tápiókakeményítő
- 12 g útifűmaghéj
- 1 tk só
- 1 tk cukor (NEM édesítő, klasszik cukor! Ez kell az élesztőnek, hogy jóóó nagyra hízlalja a tésztánkat :)
- 35+150 ml víz
- 25 g élesztő (friss)
- 50 g zsírszegény túró (sima)
- 2 tojás
- 1 tk almaecet
- 3 ek olívaolaj (+ a formázáshoz)

 Elkészítés:
        
       A száraz hozzávalókat (barnarizs, kölesliszt, tápiókakeményítő, útifűmaghéj és só) tálba tesszük és elkeverjük. Az élesztőt és a cukrot 35 ml langyos vízben elkeverjük, majd konyharuhával letakarjuk és langyos helyre tesszük, hogy felfusson (én általában a sütőt szoktam langyosra melegíteni, itt futtatom fel az élesztőt meg a tésztáimat is, nagyon gyors módszer :) . A 150 ml vízben elhabarjuk a tojásokat, az almaecetet, a túrót és az olívaolajat, végül összegyúrjuk a felfuttatott élesztővel és a száraz hozzávalókkal is. A tésztát letakarjuk és meleg helyen (sütő ;) kb fél óra alatt a duplájára kelesztjük. A sütőnket előmelegítjük 200 fokra, a ragacsos tésztából pedig zsírpapírra olajos kézzel pizzákat formázunk (nekem 4 pizzám lett, kétszerre sikerült őket megsütnöm). Klasszikus pizzához a korongok tetejét megkentem pizzaszósszal (paradicsompürében elkevert rozmaring, oregánó, kakukkfű és só), majd a pizzákat a forró sütőbe toltam. 10-15 perc után kivettem, feltétet tettem rájuk (sonka, paradicsom és parmezán), majd visszanyomtam őket a sütőbe, míg a szélük aranybarna nem lett. A tejfölös lepényhez az üres tésztát ugyancsak 10 percig sütöttem, majd megkentem sóval és fokhagymával ízesített tejföllel, megszórtam bacondarabokkal és ugyancsak addig sütöttem, míg aranybarna nem lett (összvissz kb. 20 perc). Mivel kelt tésztáról van szó, idő kell az elkészítéséhez, de a végeredmény kárpótol. :) Főzelekékekhez vagy szaftos ételekhez köretként is fogyasztható, ha nem teszünk a tetejére feltétet.
          5 pizza esetén egy darab pizza feltétek nélkül 295 kalória, ebből 5 g fehérje, 45 g szénhidrát és 11 g zsír. Jó étvágyat!:)
    


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése