2014. április 21., hétfő

Bolognai lasagne

    Ezt a receptet (http://www.holehetek.hu/index.php/receptek/fetelek-82/159-az-eredeti-bolognai-lasagne) már jópárszor elkészítettem és apukám kivételével (ő inkább a hagyományosabb magyar ízeket kedveli:) mindig nagy sikert arattam vele. Itt a konyhameséken általában gyorsan és könnyen elkészíthető recepteket szoktam megosztani... Hát... Ez az étel alaposan kilóg a sorból:) Már az elkészítése is viszonylag sokáig tart, a mosogatnivaló pedig... Ohh jojj:))) De megéri, mert ha elkészül, 6 éhes embert lakathatunk vele jól, hogy mind a 10 ujjukat megnyalják utána:)
    

Hozzávalók (6 személyre):

- kb. 250 g lasagne tésztalap (nem fog kelleni mind, de úgyis elfarigcsáljuk:)

A raguhoz:
- 50 dkg darált hús (én sertéshúsból csinálom)
- 1 fej hagyma
- 5 szál sárgarépa
- 2 szál petrezselyem
- 1/2 húsleveskocka
- 1 konzerv darabolt paradicsom (400 g)
- 1 kis sűrített paradicsom (190 g)
- 5 evőkanál ketchup
- olaj
- másfél teáskanál só
- fél teáskanál fehérbors
- 2 teáskanál oregánó
- 2 teáskanál rozmaring
- 1 teáskanál szárított fokhagyma
- 450 g sajt (pl. Eidam)

A Besamel mártáshoz:
- 50 g vaj
- 6 evőkanál liszt
- 1 liter tej
- 1 teáskanál só
- 1 teáskanál reszelt szerecsendió

Elkészítés:

          A répát és a petrezselymet megpucoljuk és felkarikázzuk. Kevés olajon pirítjuk egy kicsit, majd a levével együtt beleöntjük a darabolt paradicsomot és beleteszünk 1 húsleveskockát. Beleöntünk 2 dl vizet és az egészet puhára főzzük. Míg a zöldség fő, kevés olajon megdinszteljük a felkockázott hagymát, beletesszük a darált husit és addig kevergetjük, míg ki nem fehéredik. Ha a zöldségünk már puha, a répás keveréket botmixerrel pürésítjük. A zöldségpürét, a darált húst, a sűrített paradicsomot, a ketchupot,  a sót, a borsot, az oregánót, a rozmaringot és a fokhagymát összekeverjük. Ha túl sűrű a ragu, hozzáöntünk egy deci vizet, majd az egészet felforraljuk. Ha felforrt, lekapcsolhatjuk, ízlés szerint fűszerezhetjük is még, ha gondoljuk:).
           Míg a zöldségünk fő, elkészítjük a Besamel mártást. A vajat megolvasztjuk egy edényben, majd habaró segítségével folyamatosan belekeverjük a tejet és a lisztet is. Sóval és szerecsendióval ízesítjük, felforraljuk, majd félretesszük. Mikor a ragu és a Besamel is kész van, beállítjuk a sütőt 180 fokra. A sajtot lereszeljük. Folyamatosan mosogassunk, ha a főzés végén nem akarunk gutaütést kapni:)
     Egy jénai tálat kivajazunk. Az alját megkenjük Besamel mártással. A mártásra nem megfőzött lasagne lapokat fektetünk (én mindig ügyelek rá, hogy csak egy rétegben rakjam le a lapokat, ne fedjék egymást, úgyhogy addig tördelem, míg Tetris módjára ki nem adja a jénai tál formáját:). A lapokat megkenjük a húsos raguval, ezt megszórjuk reszelt sajttal, majd megint a Besamel mártás következik. Ezt addig rétegezzük (kb. 3-4 réteg), míg a hozzávalók kitartanak:) Felülre Besamel mártás kerüljön, ezt szórjuk meg a maradék sajttal. Toljuk az egészet sütőbe, süssük puhára (kb. 50 perc), majd vegyük le a tál tetejét és pirítsuk rajta a sajtot még vagy 10 percig. Ha elkészült, hagyjuk kicsit hűlni, hogy könnyebben tudjuk szeletelni:) Tálaljuk, majd zsebeljük be a dícséreteket. Jó étvágyat! :)






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése