2017. január 21., szombat

Paleo "túrós" baracktorta

     
     


           Nagyon szeretem a mák és sárgabarack kombinációját, s mivel apukám meglepett fél kiló aszalt sárgabarackkal, a kamrám pedig tele van saját készítésű cukormentes baracklekvárral, gondoltam,  bemutatom őket egymásnak, hátha kisül belőle valami finom édesség. :) A kisebbik tortácskát háznézőbe vittem egy üveg barackpálinka társaságában, ütős kombináció. 😂 A tésztához Tücsökbogár szilvás sütijének alaptésztáját használtam, ezt a receptet, amit azért szeretek, mert a megmaradt tojásfehérjéből házi totut tudok készíteni, így semmi nem vész kárba. :)

Tészta: (18 cm- es kapcsos formához, 26 cm- es formához dupla adag kell)
- 50 g darált dió
- 50 g darált mák
- 1/2 teáskanál sütőpor
- 3 tojássárgája
- édesítő (nálam 1 evőkanál eritrit+sztívia)

"Túrókrém":
- 75 g aszalt sárgabarack
- 10 g zselatin
- 1,5 dl víz
- 3 tojásfehérjéből totu (így) = 70-100 g totu
- 1 dl kókuszkrém
- édesítő (nálam 1 evőkanál eritrit+sztívia)
- citromlé

Barackzselé:
- 150 g cukormentes baracklekvár
- 0,5 dl víz
- 5 g zselatin

       A tésztához a hozzávalókat tálba tesszük és mixerrel összedolgozzuk, majd vizes kanállal alul sütőpapírral bélelt és kókuszolajjal kikent kapcsos tortaforma aljába simítjuk. 150 fokon 25 perc alatt megsütjük, majd kivesszük alóla a papírt, a forma oldalát pedig sütőpapírral béleljük. 
      A krémhez az aszalt barackot kb. 5-8 órával a sütés előtt beáztatjuk a vízbe. Mikor a tésztánk kihűlt, a barack áztatóvizét átszűrjük, majd belekeverjük a zselatint és állandó keverés mellett felmelegítjük (nem forraljuk! ). Mikor kicsit kihűlt, összeturmixoljuk a barackkal, totuval, édesítővel és citromlével, végül beleforgatjuk a felvert kókuszkrémet. A tésztára simítjuk és hűtőbe tesszük. 
      A zseléhez 50 g lekvár és 0,5 dl víz keverékében feloldjuk a zselatint, majd állandó kevergetés mellett felmelegítjük, végül belekeverjük a maradék lekvárt is. Mikor kihűlt, de még folyós, a túrókrém tetejére öntjük, majd a hűtőben megdermesztjük. 
    Díszíthetjük aszalt sárgabarackkal vagy csokibonbonnal is: ez utóbbihoz összekeverünk 30 g kókuszolajat, 25 g mézet, 30 g kakaóport, majd formába töltjük és mélyhűtőben lehűtjük. Könnyen kipattannak a formából. :) 
Egészségetekre! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése