2016. január 12., kedd

Kókuszos-csokis paleo torta

 
           
       Ezt a receptet egy általam nagyon kedvelt szlovák oldalon, itt találtam. Bögrés recept, amellyel megint csupán annyi gondom volt, hogy nem tudom, mekkora bögréje van a recept szerzőjének, illetve az "1/3 bögre kókusztej" számomra értelmezhetetlen mennyiség. :D Próbálkoztam, méricskéltem, végül konkrét számokká alakítottam a receptet, s a hozzávalókon és a munkameneten is módosítottam picit.  A recept mézet is tartalmaz, amely vitatott hozzávaló paleo berkekben. Szerintem ennyi simán belefér (ha 14 szeletre vágjuk a tortát, egy főre 10 gramm méz jut, ez igazán nem sok, másrészt a kókuszos réteget nem hőkezeljük, így a méz minden jótékony hatása megmarad.) Nem egy kimondottan gyors, olcsó és kevés hozzávalós torta, de sok személynek jut belőle és nagyon laktató.  Ünnepekre is szuper választás. :)

Hozzávalók (25 cm-es tortaformához):

Tészta:
- 100 g mandula
- 80 g dió
- 50 g natúr kakaópor
- ízlés szerint édesítő (nekem 40 g DW negyedannyi cukor)
- 110 g kókusztej (én Cocomast hígítottam vízzel)
- 2 evőkanál (25 g) kókuszolaj
- 1 teáskanál fahéj
- 2 tojás
- csipetnyi só

Kókuszos krém:
- 300 g kókuszreszelék
- 30 g kókuszolaj
- 2 dl kókusztej
- 70 g mandulaliszt
- 140 g méz
- csipetnyi só

Csokiöntet:
- 100 g étcsoki
- 1 dl kókusztej
- 1 evőkanál méz
(én ezt a mennyiséget használtam, de az öntet fele lefolyt a tortáról... Talán a fele is elég lesz. :D)

Elkészítés:

     Az elkészítéshez szükségünk lesz egy jó aprítóra (enélkül is elkészíthető daráló és mixer segítségével, de lassabban megy....). A sütőt előmelegítjük 175 fokra. A dióféléket aprítóba tesszük és ledaráljuk, majd mellé tesszük a kakaót, az édesítőt, a kókusztejet, az olvasztott kókuszolajat, a fahéjat, a tojásokat és a csipetnyi sót. Homogén masszává keverjük, majd zsírpapírral bélelt és kókuszolajjal kikent, 25 cm átmérőjű kapcsos tortaformába símítjuk. 30 perc alatt készre sütjük és kihűtjük. Ezalatt elmossuk az aprítót és beletesszük a kókuszos réteg alapanyagait, majd összedolgozzuk őket (kézzel is összegyúrhatjuk). Ha a tészta kihűlt, egy kanál és a kezünk segítségével rányomjuk és elsímítjuk rajta a tölteléket. Hűtőbe tesszük dermedni, ezalatt elkészítjük a csokiöntetet. A csokit vízgőz fölött felolvasztjuk, majd belekeverjük a kókusztejet és a mézet. Hűlni hagyjuk (tovább, mint én, mert ha türelmetlenek vagyunk, az öntet lefolyik a tányérra), majd lazán rákenjük a torta tetejére. Visszatesszük a hűtőbe, majd, ha megdermedt a csoki, szeletelhetjük (igazából nem is muszáj megvárni :D) és ehetjük.
        Kalóriadús, de laktató, mutatós és finom süti. :) Jó étvágyat!



4 megjegyzés:

  1. Szio,
    A tészta hozzávalóival kapcsolatban szorulnék egy kis magyarázatra :)
    Az egyik ez lenne: "nekem 40 g DW negyedannyi cukor", ez mit jelent?
    Illetve a "110g kókusztej", ez hány dl?
    Jó lenne megcsinálni, nagyon nagyon guszta :) Légkeverésesen sütötted?
    Köszi a válaszokat,
    Zsolt

    VálaszTörlés
  2. Kedves Zsolt! A 110 g az pontosan 1,1 dl (sutiknel szeretem a pontos mennyisegeket megadni, mert sok mulhat rajta. :) ). A DW negyedannyi egy stivia es eritrit alapu cukorhelyettesito, ami 4x edesebb a cukornal, tehat igy erdemes szamolni az edesitovel, amit hasznalni szeretnel (xylitbol pl. 4x40, azaz 160 grammot ajanlok beletenni. Az eritrit ennel gyengebb edesito, abbol tobbet kell hasznalni. Nem legkeveresesen, hanem sima also-felso sutesen keszitettem. :) Nagyon szivesen. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm a gyors választ. A DW-t eddig nem ismertem, én legfőképp Xylittel "dolgozok" :) Szép hetet!

      Törlés
    2. Nekem ez az egy edesito valt be. :) Nagyon szivesen, szep hetet Neked is! :)

      Törlés