2015. április 1., szerda

Paleo kókusztekercs sütés nélkül

Paleo kókusztekercs :)

         Örök életemben szerettem a keksztekercseket: az állaguk és selymességük mindig levett a lábamról. Mostanában ugye klasszikus sütiket már nem eszek, csak nagyon nagyon ritkán. A helyi paleo cukiban szoktam enni nyers vegán keksztekercset, ma is megleptem magam szülinapom alkalmából egy szeletkével, mennyei :). Szerettem volna magam is kipróbálni. Nem találtam olyan receptet, ami szimpatikus lett volna, csak ezt a banántésztás kókusztekercset a fittnők.hu oldalon, itt viszont hiányoltam a hozzávalók konkrét arányát. Fogtam magam, és elkészítettem a magam ízlése és tudása szerint, a már említett receptből kiindulva. Nagyon finom nyers kókusztekercs lett a végeredmény, sok egészséges és tápanyagban gazdag hozzávalóval. :) Kell hozzá kávéőrlő és egy jó aprítógép (plusz egy kis kézügyesség), de aki eleve szeret nyers vegán és paleo recepteket készíteni, annak a konyhája remélhetőleg jól felszerelt. :)

Hozzávalók (egy kis rúdhoz, kb. 15 kis szelethez):

A barna réteghez:
- 40 g kókuszreszelék
- egy banán (kb. 115 g)
- 50 g zsírtalanított mandulaliszt
- 15 g kakaópor

A fehér réteghez:
- 35 g kókuszreszelék
- 15 g kókuszzsír (nagyon jó minőségű extra szűz kókuszolajat használtam, mert ebben a receptben nem kell hőkezelni a kókuszzsírt, így benne maradnak a hasznos tápanyagok)
- 100 g kesudió (előzőleg pár órára beáztatjuk, majd leöntjük róla a vizet)
- ízlés szerint édesítő: én 15 g porrá őrölt DW cukrot használtam, így nem teljesen nyers vegán a recept, de mehet bele más édesítő vagy méz is

Elkészítés:
Fázisfotók :) 

       A sötét réteghez a kókuszreszeléket kávéőrlőben simára daráljuk, majd kézzel (vagy aprítóban) hozzágyúrjuk a villával összenyomott banánt, a mandulalisztet és a kakaót. Szilikonos sütőlapra tesszük, ráterítünk egy zsírpapírt és téglalap alakúra sodorjuk. A fehér réteghez aprítóban sima masszává dolgozzuk az előzőleg beáztatott kesudiót ( ez eltarthat egy ideig), majd hozzátesszük a langyos kókuszzsírt, a darált kókuszlisztet és a porított édesítőt (vagy mézet) és addig járatjuk a gépet, míg a massza összeáll. A barna rétegre terítjük, zsírpapírral lefedjük és sodrófa segítségével óvatosan rálapítjuk az alsó rétegre. A hajlékony szilikonlap segítségével ügyesen feltekerjük, jó szorosra, majd néhány órára a hűtőbe tesszük dermedni. Nagyon szépen szeletelhető. Kalóriában gazdag sütemény, de az étrendünkbe tudatosan beépítve nyugodtan fogyasztható: én holnap tízóraira fogom enni, és tudom, hogy 3 kis szeletke is jócskán ellát majd energiával. :) Az egész adag összesen 1494 Kcal, amiből 46 g fehérje, 96 g szénhidrát és 113 g zsír. Ezeket a mennyiségeket osszuk annyi felé, ahány szeletre felvágtuk. :) Jó étvágyat!

2 megjegyzés:

  1. Én is régóta keresek hasonló receptet, ezt ki fogom próbálni. köszi ♥

    VálaszTörlés
  2. Nekünk nagyon nagyon ízlett. :) És elég volt hozzá egy sima kávédaráló, meg egy kis kézügyesség. :)

    VálaszTörlés