2015. február 8., vasárnap

Spanyol fánk (churros) paleo módra

     
            Itt a farsang, süssünk fánkot, jófélét, egészségeset, kiadósat :).
          Mióta néhány éve láttam a Paprika TV-ben, hogy készül és mi is az a churros, azóta csorgott utána a nyálam, s bár annak idején millióféle édességreceptet kipróbáltam, ez valahogy sose került sorra. Most, hogy ilyesmit már nem (ill. ritkán) eszem, nem is számítottam rá, hogy a közeljövőben akárcsak hasonló étel fog készülni a konyhámban. Aztán jött a Paleo Konyha magazin 2015/1-es száma, egy szuper gusztusos paleo churros recept, egy kis láz, influenza és étvágytalanság, s úgy döntöttem, most megérdemlek egy adag szuperfinom szuperropogós kókuszzsírban tocsogó finomságot. El is készítettem, szigorúan egyszemélyes adagban, hogy mégcsak véletlenül se egyek meg belőle többet a kelleténél, így is van benne vagy egymillió kalória :D Jézusom, ez annyira, de annyira finom, és ropogós, és zamatos... Hogy elképesztő. Senki meg nem mondaná róla, hogy paleo recept, esküszöm. Engem a csokiszósz nélkül is tökéletesen kielégített, úgyhogy a 15 g étcsokiból és 20 g Cocomasból készült szószomat felhígítottam mandulatejjel, szórtam bele kakaóport, besűrítettem konjac liszttel, és voalá, lett belőle forrócsoki. Hab volt a tortán. Brutál finom hab egy brutál finom tortán :))).


Hozzávalók (3-4 adag):

Tészta:
- 1 dl víz
- 1 dl kókuszolaj
- 40 g kókuszliszt
- 60 g nyílgyökérliszt
- 1 csipet só
- 3 tojás
- én tettem a tésztába egy pici darált DW édesítőt is, de ezt nem írja a recept
- kókuszolaj a sütéshez
Csokiszósz:
- 50 g étcsoki
- 100 g Cocomas
A tetejére:
- darált édesítő (eritrit vagy xylit, én Dia Wellnesst használtam)


Elkészítés:

    A vizet és a kókuszolajat edénybe tesszük, majd felmelegítjük. Mikor gyöngyözni kezd, beletesszük a kókuszliszt, a nyílgyökérliszt és a csipet só keverékét (én beleszórtam egy kevéske édesítőt is), majd kis lángon addig keverjük, míg elválik az edény falától. Nekem ez rögtön megtörtént:). Mikor langyosra hűlt, egyenként beledolgozzuk a tojásokat. Nálam a fakanál nem bizonyult elég hatékonynak ehhez a művelethez, úgyhogy kézzel gyúrtam bele a kemény tésztába a 3 tojást. Mikor a tésztánk szép homogén, csillagfejes nyomózsákba töltjük, majd bő kókuszzsírba csíkocskákat nyomunk belőle. A tésztát késsel vágjuk le a zsák végéről. Ha szerencsénk van, a nyomózsák csíkocskái megmaradnak a fánkokon, nekem sajnos eltűntek :-/ . Süssük világosbarnára a fánkok mindkét oldalát, szedjük őket papírtörlőre, majd szórjunk a tetejükre darált édesítőt (bármiféle cukor állagú édesítőből port tudok készíteni, ha kávédarálóban megőrlöm). Ha akarjuk, mártogassuk őket csokiszószba: ehhez melegítsük össze a csokit és a Cocomast. Szuper farsangi finomság, vendégváró falatka, partykaja:). Jó étvágyat!

4 megjegyzés:

  1. Kipróbáltam, igaz tápióka liszttel, de nagyon nem ilyen lett...mondhatni használhatatlan...elvileg a tápióka ugyanúgy működik, mint a nyílgyökér. Vagy ez esetben mégse...?

    VálaszTörlés
  2. :-/ Többen is kérdezték tőlem, hogy ebben a receptben helyettesíthető-e a nyílgyökérliszt bármilyen más liszttel, én mindenkinek azt írtam, hogy nem ajánlom. Az égetett tészták eleve elég kényesek, paleo verzióban meg különösen... Úgy tűnik, a két liszt, bár hasonlóak, minden receptben nem felcserélhetőek. Ez a tészta nyílgyökérliszttel nagyon jó állagú lett, sajnálom, hogy tápiókaliszttel nem sikerült. :-/

    VálaszTörlés
  3. Köszi, nem adom fel, megpróbálom nyílgyökérliszttel is! :)

    VálaszTörlés
  4. Sok sikert hozzá, Dóri. :)

    VálaszTörlés