2015. február 12., csütörtök

Gesztenyés csokitorta a szerelmesek napjára (liszt- és cukormentes)

       
           

             Sokszor megkapom a kérdést az ismerőseimtől, hogy miért nem eszek cukrot és lisztet, miért vonz a paleo és az egészséges étkezés, hisz nem kell fogynom, sőt, rácsodálkoztak már arra is, hogy annak ellenére, hogy így eszem, nem vagyok pálcika és nem is fogytam. Tévhit, hogy akár a cukor- és lisztmentes étkezéstől, akár a paleo étrendtől, akár a diétásabb kajáktól egyértelműen fogyni fogunk, mert nem. Fogyni akkor fogyunk, ha több kalóriát égetünk el a nap folyamán, mint amit bevittünk. A paleo és diétás kajákból ugyanúgy be lehet vinni a szükséges kalóriamennyiséget, mint a hagyományos ételekből, sőt, a paleo ételekből még könnyebben is, hisz a zsíros husikban és olajos magvakban bizony van kalória. Én viszont hiszem, hogy a testünknek igenis nem mindegy, hogy az energiamennyiséget jóféle, egészséges, tápanyagokban gazdag alapanyagokból vagy üres kalóriákból visszük-e be, és bizony meghálálja, ha jó dolgokkal etetjük: fittek, energikusak és egészségesek leszünk, a hajunk és a bőrünk csillogni fog, az egész lényünk pedig ragyogó és sziporkázó lesz, majd kicsattanunk. :)

            Ezt a bevezetőt azért írtam, mert a most következő sütiben például pimaszul sok kalória van, és nem is ajánlom, hogy minden nap ötösével együk az ehhez hasonló finomságokat. Módjával viszont, ha belekalkuláljuk a napi étkezésbe, nyugodtan fogyasszuk néha, mert a testünket-lelkünket feltölti, energizálja és jókedvre deríti. És mert megérdemeljük. :)

      Ez a süti tehát egy energiabomba, de minden egyes grammja dúskál antioxidánsokban, vitaminokban, tápanyagokban: a gesztenye, az étcsokoládé, a tojás és a kókuszzsír is (a tejszínt normál esetben lecserélném kókusztejszínre, de ez egy ünnepi finomság, úgyhogy nem teszem. ;). Ráadásul az íze is mennyei. Mi kell még?:) A receptet a Fit Štýl magazin 2015/2-es számában találtam. Szuper finomság a szerelmesek napjára, de megsüthetjük bármikor máskor is, minden ok nélkül. :)

Hozzávalók (18 cm-es tortaformához, ha 24 cm-es formánk van, duplázzuk a hozzávalókat):

- 125 g natúr gesztenye
- 125 g magas kakaótartalmú étcsokoládé
- 125 g tejszín
- 100 g kókuszzsír (vagy vaj)
- ízlés szerint édesítő (ha sima cukrot használunk, úgy 80 grammot tegyünk bele)
- 2 tojás

Elkészítés:

       A formánkat kikenjük kókuszzsírral, a sütőt előmelegítjük 175 fokra. A gesztenyemasszát összetörjük, vagy ha főtt gesztenyéből készítjük (mint én:), akkor robotgépben megőröljük, majd feltesszük melegedni a tejszínnel, míg sűrű masszát nem kapunk. (Állítólag kapható natúr fagyasztott gesztenyemassza, én még nem találkoztam vele, úgyhogy zacskóban kapható főtt egész gesztenyét használok a gesztenyés receptekbe). A kókuszzsírt és az étcsokit vízgőz fölött összemelegítjük, a cukrot és a tojássárgáját habosra keverjük. Robotgépben összevegyítjük a három masszánkat, majd óvatosan beleforgatjuk a felvert tojásfehérjét. 25 perc alatt készre sütjük (ha a kókuszzsír csepegne belőle, tegyünk alá tepsit), majd jól lehűtve tálaljuk. A tetejét porított édesítővel és csokiforgáccsal díszítettem. 8 szelet esetén egy szelet 300 kalóriát, 4 g fehérjét, 13 g szénhidrátot és 26 g zsírt tartalmaz. Jó étvágyat!:)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése