2015. január 18., vasárnap

Szezámmagos ropi vagy kréker (paleo)


    A hétvégén szülinapra voltunk hivatalosak, úgy döntöttem hát, hogy készítek valami egészséges ropogtatnivalót, amit viszonylag nyugodt szívvel majszolhatok és így némileg ellenállni tudok a terülj terülj asztalkámnak. :) Végül is, a lángost,a kenyeret, a csipszeket és a sütiket kiváltottam vele, s mégcsak nem is éreztem csalódottságot:) Mennyeien finom, ropog, s bár kalóriában gazdag, mint tudjuk, nem mindegy, hogy a kalóriák milyen forrásból erednek. Ez a ropi csak magokat és tojást tartalmaz, s a szénhidráttartalma is minimális. Néha kell az ilyesmi:). A recept Szafi oldaláról származik:
Ő pedig Tücsökbogárnál találta:
  Mindkét blog egy csoda, ajánlom figyelmetekbe:) Szuper ötleteket és jobbnál jobb recepteket tartalmaznak.

Hozzávalók:

- 150 g mandulaliszt/ zsírtalanított mandulaliszt/ darált mandula- a ropit mandulaliszttel, a krékereket darált mandulával készítettem
- 100 g szezámmag
- 2 nagyobb tojás (az egyik recept egyet ír, a másik hármat, nekem kettővel volt tökéletes, ez függ a mandulától/mandulaliszttől:) A zsírtalanított mandulaliszthez 3 tojás, a sima mandulaliszthez 2 tojás, a darált mandulához 1 tojás kell.
- 1 csapott teáskanál só

Elkészítés:

    A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A száraz hozzávalókat összekeverjük, majd belegyúrjuk a tojásokat is. A masszából vágó- vagy nyújtódeszkán a tenyerünk segítségével rudakat sodrunk (ha nagyon ropogósakat akarunk, vékonyabbakat, ha kevésbé, vastagabbakat, mindkettő finom), a rudakat tepsire fektetjük és 10-12 perc alatt megsütjük. Készíthetünk a tésztából krékereket is: kis gömböket formázunk, ezeket sodrófával lelapítjuk és ugyancsak 180 fokon kb 10-12 perc alatt megsütjük. Én tojásos-tonhalas kenővel kentem meg a kicsikéket. Jó étvágyat!:)



1 megjegyzés:

  1. Sajnos a panitakedvenceihez nem tudtam belépni,mert csak a meghivottak mehetnek Szeretném kérdezni,hogy hogyan lehetne meghívót kérni és kitől? Köszönöm!

    VálaszTörlés