2015. október 1., csütörtök

Zöldséges- csirkemelles quinoa

     

    A rizottóhoz hasonló "mindentegybe" ételeket nagyon kedvelem, mert könnyen variálhatóak, viszonylag gyorsan készek és nagyon egyszerűen szállíthatóak. Ez utóbbi nem mellékes szempont számomra, hisz az ebédemet minden nap dobozban hordom a munkahelyemre. :) 

       A quinoa talán sokak számára ismeretlenül cseng: ízre és állagra a gabonához hasonlítanám, de nem tartozik a gabonafélék közé és glutént sem tartalmaz, tápanyagokban viszony nagyon gazdag. :) Mivel viszonylag semleges az íze, édes és sós ételek is készíthetőek belőle. Az egyetlen hátránya a viszonylag magas ár, de nem kell naponta ezt ennünk, s ha ügyesek vagyunk, jobb áron is be tudjuk szerezni. Én most egy számtalan módon variálható, gyors és finom zöldséges-csirkemelles receptet osztok meg Veletek, én általában így szoktam elkészíteni a hűtőmben fellelhető zöldségekből. A receptet nem a blogomra szántam, úgyhogy a fűszerek mennyiségét csak ízlés szerint adagoltam. Jó kísérletezgetést. :)

Hozzávalók (2 személyre, személyenként 50 g quinoát és 150 g csirkemmellet számoljunk):

- 300 g csirkemell
- 100 g quinoa
- 1 db kaliforniai paprika
- 2 db paradicsom
(bármilyen zöldség, pl. cukkini, gomba vagy padlizsán, de télen fagyasztott zöldségkeverékből is elkészíthető)
- 2 gerezd fokhagyma
- fűszerek: só, bors, majoranna, kakukkfű, oregánó, rozmaring, kapor
- kókuszolaj
- a végén szárított metélőhagyma

Elkészítés:

    A quinoát egy kevés kókuszolajon picit megpirítjuk, majd felöntjük vízzel, sózzuk-borsozzuk-fűszerezzük, belenyomunk egy fokhagymát, lefedjük és lassú tűzön főzni kezdjük. Nem tudom pontosan, mennyi vizet ajánlanak a quinoához, én mindig rálesek, s ha kell, pótolom, amit felszívott. Addig főzzük, míg puha nem lesz, s a szegélyénél kis "c" betűket nem látunk. :) Míg a quinoa készül, a felkockázott csirkemellet sózzuk-borsozzuk és kókuszolajon pirítani kezdjük. Belenyomjuk a másik gerezd fokhagymát is, s mikor már kész, beletesszük az apróra vágott paradicsomot és paprikát. Rottyantunk rajta egyet, épp csak annyit, hogy a zöldség roppanós maradjon ;), majd beletesszük a puhára főtt quinoát, összekeverjük, s ha sok lenne a leve, még főzzük kicsit, hogy elpárologjon. Ízlés szerint fűszerezhetjük, a végén pedig szárított metélőhagymát szórunk bele. Salátával és parmezánnal megszórva kínálhatjuk. :)
       Jó étvágyat!
    

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése