2015. augusztus 2., vasárnap

Csokis- narancsos- citromos torta (nyers vegán, paleo)

 

       Többször is említettem már Nektek az egyik kedvenc helyemet, a győri ÉLelem Éttermet, ami egy igazi Csodaország, telis tele finom nyers vegán sütikkel, ízes főételekkel, egészséges smoothiekkal. A nyers vegánságról is írtam már a blogomon: a nyers vegánok nem fogyasztanak állati eredetű táplálékot, az ételeik alapját a magok, gyümölcsök és zöldségek teszik ki, s mindezt nyersen, hőkezelés nélkül fogyasztják (az aszalógép maximális hőfoka max. 42 fok lehet), így a tápanyagok nem vésznek kárba. Én elsősorban a paleo táplálkozás elveivel értek egyet, sok húst és tojást fogyasztok, ami a nyers vegánok számára tiltólistán szerepel, de ezeket az ételeket leszámítva sok párhuzamot látok a két étkezés között: úgy gondolom, hogy a hús és tojás mellett ezek az élő, mindenféle mesterséges adalékanyag nélküli ételek adják a legtöbb energiát és tápanyagot a szervezetünknek, így amikor csak tehetem, betérek Tündihez és Szilárdhoz egy-egy szelet sütire, egy finom homoktövises smoothie-ra, egy szelet pizzára és néhány kedves szóra :). Mert azt is kapni náluk, és olcsón mérik :))). Tavasszal részt vettem egy ÉLelem Étterem által szervezett tortakészítő tanfolyamon, ahol két torta elkészítését mutatták be nekünk. Mivel az egyik torta mákos, amit nagy bánatomra nem szeretek, ezért ötvöztem a citromos-mákos torta és a narancsos csokitorta egy-egy rétegét, így született meg a csokis-narancsos-citromos torta, ami teljesen az én ízlésem szerint készült :). Köszönöm a recepteket, fantasztikusak. :)


Ízelítő az ÉLelem Étterem kínálatából :)


Hozzávalók (18 cm átmérőjü tortához- 8-10 pici, ámde laktató szelethez) :



Alap:
- 100 g datolya (előzőleg beáztatva)
- 100 g mandula
- 50 g kókuszreszelék

Csokis-narancsos réteg:
- 150 g datolya (előző este beáztatva)
- 2 ek kakaó
- 35 g kókuszolaj (folyékony állapotban)
- 1 narancs leve + reszelt héja

Citromos réteg:
- 60 g kesudió
- 25 ml citromlé
- 80 ml víz 
- 50 g méz
- 35 g kókuszolaj (folyékony állapotban)

Elkészítés:

     A torta elkészítéséhez szükségünk lesz egy jó aprítógépre és egy erős turmixra. Az alap hozzávalóit az aprítóban összedolgozzuk, majd egy alul sütőpapírral bélelt tortaforma aljába nyomkodjuk (ha nem állna össze, kis vizet tehetünk hozzá). Mehet a mélyhűtőbe. A csokis-narancsos réteg hozzávalóit (a datolyát csepegtessük le) ugyancsak aprítóba tesszük, s a gépet addig járatjuk, míg a masszánk teljesen egynemű nem lesz. A "tészta" tetejére simítjuk, majd visszatesszük a mélyhűtőbe. A citromos réteg hozzávalóit a változatosság kedvéért turmixba tesszük, összedolgozzuk, majd kb fél dl krém kivételével a csokis rétegre öntjük. A maradék kevéske krémbe kakaót keverünk, majd a képen látható módon egy darabka sütőpapír segítségével díszt nyomunk belőle a torta tetejére. Mélyhűtőben/ hűtőben tartjuk, míg össze nem áll, majd késsel kivágjuk a tortaformából, az oldalát elsímítjuk, végül tálaljuk. :) Melegben gyorsan olvad, ha épp senki sem fogyaszt belőle, tartsuk hűtőben.
         Jó étvágyat! :) 

5 megjegyzés:

  1. Vajon friss datolyával is lehet? Köszi!

    VálaszTörlés
  2. Sosem használtam még édességbe friss datolyát, sőt nem is kóstoltam még, nem tudom, hogy viselkedik.. :-/ Próba szerencse :) Elméletileg működhet... :)

    VálaszTörlés
  3. Pragmatic Play launches in Venezuela - JTM Hub
    The leading provider 여주 출장샵 of Live Casino 용인 출장안마 solutions, 제주 출장마사지 Pragmatic Play, The company is also a member of 원주 출장샵 the European 경상남도 출장안마 market, including the Netherlands.

    VálaszTörlés
  4. It should be noted that even enjoying in} excellent Basic Strategy for the rule set in play, the player will still usually be at a disadvantage. At the conclusion of every round of play, the supplier will collect all 바카라사이트 dropping wagers and repay all successful wagers. The object of the game of Blackjack is to have your cards complete 21 or as close to to 21 as potential without going over 21. Each of the gamers is enjoying in} the supplier solely, not the opposite gamers. Stand– Once would possibly be} satisfied with your cards, you signal the supplier that you just wish to stand . You do this by waving your hand excessive of your cards.

    VálaszTörlés