2015. június 1., hétfő

Mandulás- csokikrémes paleo kosárkák

     






      Babaváró bulira voltunk hivatalosak a csajokkal. Ezzel a recepttel már régóta szemeztem, s mivel a várandós kismamáknak eleve vigyázni kell a cukorral, s a paleos sütik amúgy is finomak, gondoltam, az ajándék mellé viszek néhány csokikrémes kosárkát is. Nagyon gyorsan és ügyesen elkészült, finom könnyű csokikrém van benne és egyszerűen szállítható, ráadásul mutatós :) Kell ennél több?:) A receptet a Paleo torták és desszertek című könyvben találtam, s minimális változtatásokkal készítettem el. Ezerféleképpen variálható recept: a csokikrém alá tehetünk eperdzsemet, a tetejére pedig eperszeletet, vagy a kosárkákat megtölthetjük akár gesztenyekrémmel vagy más ínyencséggel is. A lehetőségeknek csak a fantáziánk szab határt. :)

Hozzávalók (10 db kosárkához):

Tészta:

- 25 g darált mandula (kiváltható bármilyen csonthéjassal: pl. kesuval vagy dióval)
- 50 g mandulaliszt
- 12,5 g kókuszliszt
- 12,5 g gesztenyeliszt (finom édeskés ízt ad neki, de drága hozzávaló. Ha nem akarunk a recept miatt egy egész zacskót megvenni, helyettesítsük mandulaliszttel vagy kókuszliszttel)
- 1 tojás
- 50 g puha kókuszzsír
- 30 g porított eritritol vagy más édesítő (én 13 g DW cukrot használtam)

Csokikrém:

- 50 g magas kakaótartalmú, jó minőségű étcsoki
- 1 dl (100 g) Cocomas kókusztejszín, jól behűtve
- ízlés szerint édesítő, lehetőleg porítva (egy teáskanálnyi DW cukrot használtam)

Díszítéshez:

- mandulaszeletek/egész mandula/csokiforgács (ízlés szerint bármi :) )

Elkészítés:

         A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, majd 10 kis gombócot formázunk belőle. A gombócokat a tenyerünkben lelapítjuk, (a sütőt ekkor kapcsoljuk be és melegítsük elő 175 fokra), majd szépen precízen a kosárkákba nyomkodjuk. Mire ezzel végzünk (nem megy azért olyan pikk- pakk ;) ), a sütő be is melegedett. Toljuk be a kosárkáinkat és kb. 15-20 perc alatt süssük arany színűre őket. Percenként lessünk rá, mert a széle könnyen megéghet, míg a közepe nyers marad. Ha túl gyorsan pirulna a szegélye, állítsunk a hőfokon. Ha megsült, vegyük ki a sütőből és fordítsuk ki a tésztát a formákból (mivel zsíros tésztáról van szó, gyönyörűen leválik a forma faláról akkor is, ha nem kenjük ki). Míg a kicsikék hűlnek, elkészítjük a csokihabot. A csokinkat vízgőz fölött felolvasztjuk és elkeverjük benne az édesítőt. Hagyjuk, hogy kicsit lehűljön. A Cocomast habverővel (vagy tejhabosítóval, én ez utóbbival készítettem) felverjük, majd óvatosan belekeverjük a már nem forró (sűrűn kell kóstolgatni :-P), de még folyékony csokit. Könnyű csokikrémet kapunk, melyet kiskanállal (ha pepecselni akarunk, nyomózsákkal) a kihűlt formákba töltünk. Díszítjük, majd mehetnek a hűtőbe. Nem diétás, de nagyon finom és laktató édesség csupa egészséges hozzávalóból:). Egy darab kosárka 153 kalóriát, 3,9 g fehérjét, 3,2 g szénhidrátot és 13,7 g zsírt tartalmaz. Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése