2014. december 7., vasárnap

Nyers vegán csokitorta (paleo)

       
         Nyílt a közelmúltban Győrben egy cuki kis nyers vegán étterem Élelem Étterem elnevezéssel. A nyers vegánság követői, aki esetleg nem tudná, csak növényi eredetű táplálékot esznek és az ételeket egyáltalán nem hőkezelik (esetleg szárítják, de azt is maximum 42 fokon, így az étel hozzávalói egyáltalán nem vesztenek tápértékükből, minden vitamin és tápanyag megmarad). Nagyon tetszik nekem ez az elgondolás, de mivel én nagy húsevő vagyok, nyers ételeket főétkezések során főleg sok friss zöldség formájában fogyasztok. A nyers sütiket viszont nagyon szeretem, a már említett helyen is olyan csudatortaszeletet ettem, hogy csak na. Ezekben a desszertekben érezni a valódi ízeket, csodaszépek, ráadásul tudom, hogy minden egyes falat az egészségemet szolgálja. Próbálkoztam hát én is egy ilyen tortácskával. Icipici formában készítettem, mert kicsi a háztartás és mert nagyon tömény sütike: ilyen 11 cm átmérőjű tortaforma egyébként kapható a Tescoban is elérhető áron, kettesével csomagolva. :). Nagyon finom lett, a jövőben készülnek majd még nálam ilyen édességek. :) A recept forrását most azért nem közlöm, mert sok oldalon megtaláltam ugyanebben a formában, nem tudom, ki lehetett az eredeti szerző. :)

Hozzávalók (11 cm átmérőjű minitortához, 2 személyre):

Tészta:
- 50 g mandula- lehet hántolatlan is, én azt használtam, előtte kicsit beáztattam, majd leszűrtem
- 35 g aszalt datolya
- icipici só

Krém:
- 1 közepes avokádó (100 g)
- 35 g kakaó
- 20 g puha kókuszzsír
- icipici só
- ízlés szerint édesítő- lehet eritrit, nyírfacukor vagy kókuszvirágcukor, én 30 grammnyi Dia Wellness negyedannyi cukrot használtam

Elkészítés:

     A beáztatott mandulát leszűrjük, majd aprítógépben ledaráljuk. Hozzátesszük a datolyát meg egy pici sót, majd tovább daráljuk. A kapott masszát folpackkal bélelt formába nyomkodjuk (egyenletesebben, mint én:D). A krémhez a hozzávalókat aprítógépbe tesszük, majd egynemű masszává dolgozzuk. Rásimítjuk a tésztára, majd legalább egy órára mélyhűtőbe tesszük, utána szépen szeletelhető lesz. Jó étvágyat hozzá:)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése