2014. augusztus 6., szerda

Fitt gyümölcsös- túrós mandulakosárkák Szafi módra

       Fitt, mert csupa egészséges és tápanyagokban gazdag hozzávalóból készült. Fitt, mert nincs benne sem hagyományos cukor, sem liszt. Fitt, mert alacsony az energiatartalma. Mégis finom, laktató, látványos:) Szafi egyébként egy fiatal leányzó, akinek egy ideje követem a facebook-oldalát, ahol rengeteg egészséges receptet oszt meg az olvasóival (https://www.facebook.com/DietasEtelekSzafival). Ennek a receptnek az alapja Szafi light paleo meggykrémes muffinja volt, amin minimálisat alakítottam. (http://ehezesmentes-karcsusag-szafival.blogspot.sk/2014/05/light-paleo-meggykremes-muffin.html). Az én sütim nem lett teljesen paleo, mert a tojásfehérjéből készült totut, amit nálunk még nem tudtam beszerezni, az elkészítésére pedig még nem szántam rá magam, zsírszegény túróval helyettesítettem.  A meggyet pedig málna- szeder- eper kombóval, amit anyukámék kertjében szedtem. A végeredmény nagyon finom lett, desszertnek is fogyasztható, nekem tegnap a vacsorám volt. :)

Hozzávalók (9-10 db kosárkához):

Tészta:
- 80 g zsírszegény túró- nem a rücskös, hanem a sima fajta:) (az eredeti receptben 100 g totu szerepel)
- 80 g mandulaliszt
- 50 g darált mandula
- 50 g víz
- édesítő ízlés szerint (én 40 g eritritet tettem bele)

Krém:
- 170 g zsírszegény túró
- édesítő ízlés szerint (én 30 g eritritet tettem bele)
- kb 200 g gyümölcs + a díszítéshez (én málna-szeder-eper kombót tettem bele, lehet friss és fagyasztott is, nekem friss volt)
- fél teáskanál konjac liszt (ez nem mumus, bioboltban beszerezhető vagy rendelhető. A feladata, hogy besűrítse a krémet. Elég drága, de nagyon kevés elég belőle, tehát elég sokáig kitart:). Szerintem nélküle is megáll a krém, ha nem is olyan szilárdan:)

Elkészítés:

      A sütőt előmelegítjük 175 fokra és előkészítünk egy szilikon muffinformát. 
    A krémhez az édesítőt, a túrót, a konjac lisztet és a gyümölccs felét turmixban összedolgozzuk, majd beleforgatjuk a gyümölcs másik felét. Mélyhűtőbe tesszük, még elkészül a tésztánk. A tészta hozzávalóit turmixba vagy aprítóba tesszük és egyneművé dolgozzuk, majd a muffinforma mélyedéseit kibéleljük vele (kb 9-10 muffinra elég ez a mennyiségű tészta). A kibélelés azt jelenti, hogy peremesen nyomkodjuk a tésztát a mélyedésekbe, mindenhol (alul és oldalt is) egyforma vastagságúra, hogy a közepén maradjon hely a krémnek. Így:

Sütőbe tesszük és 15 perc alatt megsütjük. Hagyjuk kihűlni, majd megtöltjük a krémmel és gyümölccsel díszítjük. Jó kis nyári finomság:) Jó étvágyat!:)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése