2015. március 8., vasárnap

Vakondtúrástorta


      Párom kereresztfia, a kis Bende tegnap töltötte be 2. évét. Egy tünemény, már most a nők álma. :) Mivel laktózérzékeny és idén már esélyes volt, hogy ő is belenyammogna a születésnapi tortájába, készítettem neki egy laktózmentes tortát: a feltétel az volt, hogy legyen benne banán, csoki és tejszínhab. Rögtön a vakondtúrástorta jutott eszembe, amit Emese barátnőmmel már ezerszer elkészítettünk egymásnak, de mindig csak a félkész, dobozos verziót. Hát most megpróbáltam saját kezűleg megsütni:) S bár Bende úgy döntött, hogy jóllakik a marcipánfigurával, a torta elfogyott az utolsó morzsáig. :) A Kisvakond, aki a vakondtúrás tetején ücsörög, párom műve. Igazából mindketten készítettünk egy-egy verziót, de ő kiütéssel nyert, úgyhogy én csak a kis ásómat biggyesztettem oda a torta oldalára:)

Hozzávalók (24 cm átmérőjű formához):

Tészta:
- 5 db tojás
Próbálkozások :)
- 80 g cukor
- 1 dl olaj
- 100 g simaliszt
- 40 g kakaópor
- 1 csomag sütőpor

Töltelék:
- 3 db banán
- kb. fél citrom leve

Krém:
- 6 dl habtejszín
- 3 csomag habfixáló
- 40 g porcukor
- 80-100 g csokicsepp/csokidara/reszelt étcsoki


Elkészítés:

Az elkészítés menete
      A tortát időben el kell elkészíteni, hogy pihenni tudjon legalább egy éjszakát. A sütőt előmelegítjük 175 fokra. Az 5 tojássárgáját és a cukrot fehéredésig verjük, majd belekeverjük a napraforgóolajat. Óvatosan beleforgatjuk a keményre felvert tojásfehérjét, végül az összeszitált lisztet+kakaót+sütőport is. Sűrű masszát kapunk, amit sütőpapírral bélelt, olajjal kikent és kakaóporral meghintett tortaformába simítunk.  A tésztát 25-30 perc alatt készre sütjük, ellenőrizhetjük tűpróbával is. Ha kihűlt, a szélétől kb. 2 cm-re éles késsel egy kört rajzolunk, aminek a belsejét kanállal óvatosan kivájjuk. Ügyelünk rá, hogy a perem épen maradjon, s hogy az alja is legalább 1 cm-es legyen, nehogy átsazakadjon. A kivájt tésztát összemorzsoljuk. 
    A krémhez a tejszínhabot nagy fokozaton verni kezdjük, majd, mikor már majdnem kész, beleszitáljuk a porcukrot és a habfixálót. Teljesen keményre verjük, majd óvatosan beleforgatjuk a csokidarabokat,
    A banánokat meghámozzuk és hosszában kettévágjuk, majd kirakjuk vele a tészta mélyedését. A tetejüket megkenjük citromlével, hogy ne barnuljanak meg. A banánokra ügyesen ráhalmozzuk a krémet, félgömböt formázunk, amit megszórunk "földdel", azaz a kivájt, összemorzsolt tésztával. Kicsit rányomkodjuk, majd egy éjszakára hűtőbe tesszük. A tetejére marcipánvakondot ültethetünk:).
      Nagyon finom, könnyű torta. Laktózérzékeny gyerkőcnek is elkészíthetjük, csak ügyeljünk rá, hogy a tejszín, a csokidara és a marcipán is laktózmentes legyen. Jó étvágyat! :)
  

Bende meg a Kisvakond :)












Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése