2015. március 28., szombat

Meggyes-mákos piskóta mindenmentesen

Habkönnyű piskótatészta, savanykásan édes meggy, fogunk alatt roppanó mákszemek... Az élet szép.  :)
       
          Ma szülinapra készülünk, úgyhogy egy nagyon hosszú este egy és várhatóan nagyon fáradt és nyűgös vasárnap reggel/délelőtt áll előttem. Hiába, öregszem. :). Ilyenkor az embernek ahhoz sincs elég ereje, hogy az ágyból kitámolyogjon, nemhogy még egészséges reggelit is készítsen magának. :D Márpedig enni kell, ráadásul, ha csak egy mód van rá, olyat, ami energiát ad a fáradt (esetleg másnapos:) szervezetünknek, nem üres kalóriákat. Ezért már ma felkészültem a holnap reggelre ezzel a mindenmentes meggyes piskótával, aminek receptjét Hadarik Rita: Egészséges ínyencfalatok c. könyvében találtam. Klasszikus piskótatészta búzaliszt helyett barna rizsliszttel készítve, megspékelve egy kis mákkal és meggyel... Nagyon finom reggeli, tízórai, uzsonna vagy vasárnapi desszert. :) Minden hozzávaló beszerezhető bioboltban, viszonylag alacsony áron. 

Hozzávalók 20 cm átmérőjű tortaformához, 8 szelethez:

- 3 tojás
- 85 g barna rizsliszt
- 15 g tápiókakeményítő
- fél teáskanál szódabikarbóna
- 1 citrom leve és héja
- édesítő ízlés szerint (60 g DW cukrot használtam)
- 50 g kókuszzsír (vagy vaj)
- 1 evőkanál (10 g) szemes (darálatlan!) mák
- csipetnyi só
- 100 g gyümölcs: pl. meggy, eper, barack. Én fagyasztott meggyet használtam

Elkészítés:

     A sütőt előmelegítjük 175 fokra. A tojások sárgáját, a puha kókuszzsírt, az édesítőt és a citrom levét és héját fehéredésig verjük, majd belekeverjük a rizsliszt, a tápiókakeményítő, a szódabikarbóna és a mák keverékét. Utolsó lépésként beleforgatjuk a csipetnyi sóval keményre vert tojásfehérjéket: óvatosan, részletekben, mert a lisztes masszánk elég sűrű. A tésztát szilikonos formába terítjük, majd megszórjuk gyümölccsel. Kb. 20-25 perc alatt készre sütjük. 8 szelet esetén egy szelet süti 146 kalóriát, 3 g fehérjét, 19,5 g szénhidrátot és 9,5 g zsírt tartalmaz. Ha nem esszük meg rögtön, takarjuk le aloballal vagy fóliával, nehogy kiszáradjon. Jó étvágyat!:)

2 megjegyzés:

  1. :) Nagyon finom és olcsón elkészíthető, egészséges sütike. :) Olyan barátokon teszteltem, akik klasszikus süteményekhez szoktak, úgyhogy a siker garantált. :)

    VálaszTörlés